• Facebook
  • LinkedIn Social Icon

Nieuwe Kazernelaan 2-D42

6711 JC, Ede

Email: info@food100.nl

Telefoon: 0318-493132

Heb je vragen over de Food100? Mail of bel ons gerust!

Lees hier onze privacy policy

Contact

 ©Food100 2020

Speciale vermelding 2019
Johan Leenders

Een oranje kip. Dat krijg je als je kippen wortels, bieten en ander kleurrijk voedsel geeft. Boer Johan Leenders (29) en zijn moeder Annelien pakken voedselverspilling aan door de reststromen van hun akkerbouw aan de kippen te voeren. Het resultaat is de zogenaamde Oranjehoen: de duurzame kip die dankzij haar gezonde voeding geen antibiotica nodig heeft.

De Oranjehoen. Vertel!
“Het is mijn doel is om versterking te vinden tussen de kippen en onze akkerbouw. Die synergie verloren we toen we jaren geleden overstapten op biologische akkerbouw. Want vanaf dat moment mocht de mest van onze kippen het land niet meer op. Daarom besloten we te stoppen met biologische landbouw en volledig te focussen op kringlooplandbouw. Dat wil zeggen dat we de reststromen vanuit de akkerbouw aan onze kippen voeren en het mest van de kippen weer voeding is voor de akkers.” 

“We mixen de reststromen zoals wortels en bieten met oregano, knoflook en eucalyptus. De voedingsstoffen uit die kruiden, maken antibiotica overbodig. En de pigmenten uit het kleurrijke voer geven de kenmerkende kleur aan het vlees en de poten van de Oranjehoen.”

Hoe kwam je op dit idee?

“Ik wil voedselverspilling aanpakken met een concept dat voor iedere boer in de sector toegankelijk is. Niet door miljoeneninvesteringen, maar door te focussen op verduurzaming vanuit de huidige situatie van een boer. Met deze gedachte ontstond de Oranjehoen. Hiervoor is geen dure stalaanbouw nodig, maar maak je toch veel impact door voedselverspilling te voorkomen. Vijf tot tien procent van mijn akkerbouwproducten wordt bijvoorbeeld afgekeurd door schoonheidsfoutjes, maar mijn kippen doen niet moeilijk over een vlekje hier en daar. Deze reststromen zijn nu gecertificeerd als voer. Zo gooien we niks weg en de kippen zijn er dol op.”

"De Oranjehoen is een kip waar veel ziel en zaligheid in zit."

Waar koop je de Oranjehoen?

“Onze kippen zijn inmiddels verkrijgbaar via Koopeenkip.nl, waar je direct bij de boer een kop-tot-staart-vleespakket koopt. Zo groeit de connectie tussen de afnemer en de boer. Dit jaar brengen we het verhaal van de Oranjehoen nog verder naar buiten groeit het aantal verkooppunten hopelijk. Ik heb er alle vertrouwen in. Het is een kip waar veel ziel en zaligheid in zit.”

Wat betekent het Food100-netwerk voor jou?
“Het netwerk van gevestigde leiders en aanstormend talent geeft veel energie en inspiratie. In 2019 zat ik net in een moeizame periode. De succesverhalen van anderen en positieve woorden over mijn eigen werk tijdens het event motiveerden me om door te zetten. Het valt niet altijd mee om jezelf en je concept staande te houden, daarin kan een netwerk als Food100 een enorm hart onder de riem steken.”

 

Maak jij je hard voor van een beter voedselsysteem en kun jij ook wel een steuntje in de rug gebruiken in jouw strijd? Meld je aan voor het Food100 en maak kans op een plek in de lijst van 2020.