top of page

Powervrouw met liefde voor de natuur: Ama Koranteng-Kumi

“Groene oases waar vrouwen tot bloei komen.” Zo omschrijft oprichtster Ama Koranteng-Kumi het initiatief Bloei & Groei. Met inmiddels vier stadstuinen in Amsterdam-Zuidoost, biedt Ama vrouwen uit de buurt een plek om te ontspannen en zichzelf te ontwikkelen.

Ama Korangteng Kumi - Bloei&Groei_header

Meer foodhelden

Foto Peter de Koning.png

Geert van der Veer

De verbinder tussen boeren en burgers

De_lekkere_man_�_NSlagmolen_2018-25_(1

Anne Reijnders

Mannenvlees in de spotlight bij De Lekker Man

Johan Leenders - Oranjehoen

Johan Leenders

Minder voedselverspilling door de Oranjehoen

Boer Brunia.jpg

Jaring Brunia

Zelfbewuste ondernemende boer bij Boer Brunia

4K4A2319 liggend.jpg

Isabel Boerdam

De positieve impact van het eten van minder vlees en vis

Wat is Bloei & Groei?

“Het leven is niet altijd even makkelijk en komt met tegenslagen. Ik geloof dat groen kracht geeft en dat alles wat aandacht krijgt gaat bloeien. Bloei & Groei is een soort van community bestaande uit vrouwen met een pioniersgeest. In onze stadstuinen in Amsterdam-Zuidoost oogsten we niet alleen de ingrediënten voor verse maaltijden, maar ook veerkracht. We leren vrouwen meer over tuinieren, planten, kruiden en de verbinding met de natuur.”

Waarom is de verbinding met de natuur zo belangrijk?

“In de Bloei & Groei-tuinen ervaren vrouwen de pure smaak en voldoening van zelf verbouwd voedsel en de ontspannende en helende werking van tuinieren.  Juist in deze buurten waar veel vrouwen overbelast zijn en in een kwetsbare positie vind ik het lokaal verbouwen van voedsel en zeggenschap hebben over wat je eet iets fundamenteels.”

03123_bloeiengroei (1).jpg

Hoe is het idee ontstaan?

“In de zomer van 2013 ontstond het idee aan de keukentafel in een buurthuis in Amsterdam-Zuidoost. We hadden het er met een groepje vrouwen over hoe helend tuinieren kan zijn. Het is rustgevend en ook nog eens gezond om je eigen voedsel te verbouwen en te oogsten. Maar hoe creëer je een moestuin op je kleine balkon en waar haal je de tijd vandaan om ‘m te onderhouden? Zo droomden we hardop van een plek waar we zouden kunnen werken aan de relatie met de natuur en onszelf. Uiteindelijk kregen we hulp van de Gaasperdam-schooltuin. Wat startte als een buurtinitiatief met 10 vrouwen is uitgegroeid tot een tuintraject waar al ruim 400 vrouwen aan hebben deelgenomen.”

Wat leren vrouwen bij de Bloei & Groei-academie?

“Sinds 2019 leer je op de Bloei & Groei-academie alles over het moois dat Amsterdam-Zuidoost aan planten en kruiden te bieden heeft. Daarnaast bieden we vrouwen met onze opleiding ‘de Groene kweekvijver’ de mogelijkheid om zelf (assistent) tuincoach te worden en professioneel actief te zijn op onze tuinen. In zeven maanden leren ze alle ins en outs van het opzetten en beheren van een moestuin. Denk aan het ontwerpen, een teelplan maken, hoe je gereedschap gebruikt en alles over bijvoorbeeld compost, bodem en wat daaruit kan groeien. Op die manier geven we het stokje door en creëren we een werk- en leeromgeving voor bewoners die zelfredzamer en krachtiger in het leven willen staan.”

02946_bloeiengroei.jpg

Wat betekent het Food100-netwerk voor jou?

“Mijn plek in de Food100-lijst heeft mijn netwerk vergroot. Daarnaast ben ik blij met de andere Food100-leden die ik heb leren kennen en waarmee ik in de toekomst kan samenwerken. Het is een tof initiatief om mensen die vechten voor verandering bij elkaar te brengen.”

Op de hoogte blijven van Bloei&Groei? Volg hen dan op LinkedIn.

Maak jij je hard voor van een beter voedselsysteem en kun jij ook wel een steuntje in de rug gebruiken in jouw strijd? Meld je aan voor het Food100 en maak kans op een plek in de lijst van 2020.

bottom of page