Selectie Food100

De vakjury stelt op basis van twee beoordelingsrondes de Food100-lijst samen. Op basis van alle aanmeldingen wordt eerst een groslijst samengesteld. Tijdens het eerste juryoverleg nomineert ieder jurylid vanuit zijn of haar eigen expertise een top 20 aan kandidaten. Tijdens het tweede juryoverleg worden de kandidaten op de shortlist door alle juryleden beoordeeld op basis van vier criteria met behulp van een puntensysteem. Hierop is de samenstelling van de Food100-lijst gebaseerd. 

Criteria

Daadkracht

De mate waarin het de kandidaat lukt om doelen daadwerkelijk te verwezenlijken.

Innovativiteit

De mate waarin de kandidaat op een vlak vernieuwend is en daarmee een voorbeeldfunctie heeft.

People, planet, profit

De mate waarop de kandidaat een brede kijk heeft op duurzaamheid in de agri-food sector.

Delen

De mate waarin de kandidaat in staat is om zijn of haar kennis, netwerk en inzichten te delen.

​De jury

Acht deskundige professionals uit de foodsector met ieder een eigen expertise vormen samen de Food100-jury. Samen bepalen zij Food100 van 2020.

Nadia Zerouali
Nadia is culinair schrijver van meerdere kookboeken, waaronder de prijswinnende boeken 'Melk & Dadels' dat ze schreef over en met Marokkaanse moeders & SOUQ, tafels vol mezze. Haar laatste kookboek Henna Hanina is een ode aan haar oma land Marokko. Haar reizen naar de Arabische mediterrane wereld zijn een inspiratiebron voor haar kookboeken. Daarnaast runt Nadia in Amsterdam de couscousbar, heeft ze een Arabische productlijn in de supermarkt en is ze het gezicht van diverse tv programma's zoals
Tim van der Mark
Als jonge varkenshouder ben ik actief bezig met dieren in het breedste perspectief, van verzorging tot verkoop in ons eigen streekproduct en alles daaromheen. Naast onze boerderij ben ik ook dagelijks bestuur lid van NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt), waar ik opkom en in gesprek ga voor de belangen van de jonge intensieve veehouders in Nederland. In 2019 mocht ik zelfs een speciale vermelding in de Food100 op mijn naam schrijven!
Isabel Boerdam
Isabel Boerdam (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 startte ze haar blog De Hippe Vegetariër dat inmiddels het grootste vegetarische platform van Nederland is. In 2016 publiceerde ze haar gelijknamige boek en recent haar nieuwe VEGABIJBEL. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van haar Nationale Week Zonder Vlees waarmee ze Nederland in beweging bracht en bekroond werd met de titel ‘Gamechanger’ in de Food100 en 'CommunicatieTalent 2018'.
Anne Reijnders
Anne Reijnders is een all-round verhalenverteller. Door middel van nieuwe inzichten, verhalen en producten inspireert ze mensen tot nieuw eetgedrag. Dit doet ze als freelance programmamaker en middels haar cateringbedrijf De Lekkere Man.
Peter Klosse
Peter Klosse is in zijn carrière vooral op zoek geweest naar de wortels van de gastronomie, wat heeft geleid tot de oprichting van de Academie voor Gastronomie en het schrijven van meer dan vijftien boeken. In 2004 promoveerde hij aan de Universiteit van Maastricht met het Smaakstijlen-concept.
Martin Scholten
Martin Scholten is lid van de concernraad van Wageningen University & Research en richt zich als ecoloog op de ontwikkeling van een zorgvuldige en circulaire voedselproductie binnen de draagkracht van Moeder Aarde.
Bart Roetert
Bart Roetert komt uit een 'food' familie en is hier zelf als Hotello ook al vanaf jonge leeftijd mee bezig. Dit heeft het meest recent geresulteerd in de oprichting van Instock, waarmee hij als jonge ondernemer in de Forbes 30 under 30 op de lijst genoemd werd. Hij staat er iedere dag voor op, om te werken aan een duurzamer voedselsysteem met zo min mogelijk voedselverspilling.
Ruud Zanders
Ruud Zanders is een innovatieve en duurzame ondernemer. Altijd op zoek naar verbeteringen in de voedselketen. Samen met 3 partners is hij oprichter en eigenaar Kipster, een boerderij met een revolutionaire visie op het houden van dieren in ons voedselsysteem.
Meer weergeven
Anne Reijnders

Anne Reijnders is een all-round verhalenverteller. Door middel van nieuwe inzichten, verhalen en producten inspireert ze mensen tot nieuw eetgedrag. Dit doet ze als freelance programmamaker en middels haar cateringbedrijf De Lekkere Man.