top of page

Bas Turk is de Popeye van van de scholencatering: met TommyTomato levert hij gezonde lunches af bij basisscholen

TommyTomato levert warme lunches vol groenten op basisscholen. Zo krijgen kinderen een extra portie groente binnen en leren ze nieuwe smaken kennen. Het bedrijf werd opgericht in 2020 en is nu al actief op ruim 200 scholen. Oprichter van TommyTomato Bas Turk werd in 2023 uitgeroepen tot Foodheld van de Food100. Deze eervolle vermelding wordt jaarlijks uitgereikt aan de zes vernieuwers met de meest impactvolle of spraakmakende aanpak voor de transformatie van het voedselsysteem in Nederland.

NinaSlagmolen-Food1002023-November24,2023_-114.jpg

Meer over de foodhelden

NinaSlagmolen-Food1002023-November24,2023_-91.jpg
Nina Slagmolen  - Food100 -November 24, 2023_-11.jpg
Leon Meijer.jpeg
DSC8272-52-1536x1025.jpeg
Esther-de-Snoo_web.jpeg
Scherm­afbeelding 2023-04-20 om 14.36.19.png

Toen Bas Turk – vader van drie kinderen – hoorde dat slechts 40% van de kinderen dagelijks voldoende groenten eet, besloot hij om vegetarische lunches bomvol groenten te ontwikkelen. Zonder een achtergrond in de voeding of in het onderwijs, bedacht hij samen met Erik van der Plas het concept voor TommyTomato. Vanuit het bedrijf leveren ze dagelijks gezonde lunches vol groenten aan basisschoolkinderen in Nederland. Hun twee belangrijkste uitgangspunten: het mag geen gedoe voor scholen opleveren en alle kinderen moeten kunnen meedoen ongeacht het inkomensniveau van hun ouders.

TommyTomato startte in 2020. Inmiddels verzorgt het bedrijf de warme lunches op ruim 220 scholen in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. Dat zijn 160.000 lunches per maand. Turk: “Dat is een mooi begin, maar we hebben ook nog een lange weg te gaan. Er zijn 7.000 basisscholen in Nederland, daarvan bedienen wij nu iets meer dan 3%.” Het ondernemersduo wil aan het einde van 2024 actief zijn op 500 basisscholen in de 20 grootste steden van Nederland. Die maaltijden moeten geleverd worden vanuit vijf hubs in Haarlem, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Rotterdam.

TommyTomato-hoge resolutie-JudithCapponFotografie-9678-2.jpg

Geïnspireerd op Popeye

Turk: “We willen in onze maaltijden 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten per gerecht verwerken. Dat is zo’n 100 tot 150 gram per dag, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Op die manier weten ouders zeker dat hun kind de dagelijkse groenteportie binnenkrijgt, zonder dat zij daar ‘s avonds nog een heel gevecht voor aan hoeven te gaan. Alle gerechten zijn 100% vegetarisch. We zijn niet tegen vlees, maar we zijn voor groenten. Wij willen groenten eten leuk maken voor kinderen. Daarom presenteren we de groenten ook als superhelden en vertellen we de kinderen welke superkracht de groenten hebben. Een beetje zoals Popeye in de jaren ‘70 iedereen spinazie liet eten omdat je daar sterk van zou worden.” 

Productie en distributie

De recepturen voor de maaltijden ontwikkelt TommyTomato zelf. De productie wordt verzorgd door partners Henri en Eetgemak. In de hubs van TommyTomato worden de maaltijden opnieuw verpakt in eenpersoonsporties en opgewarmd. Zogenaamde health angels, gemotiveerde 65-plussers die nog fit genoeg zijn om te werken, brengen de warme gerechten naar de scholen, waar de kinderen direct kunnen aanvallen.


Financiering

Turk: “Wij weten dat basisscholen te kampen hebben met een personeelstekort en dat ze qua financiën vaak niet ruim in hun jasje zitten. Daarom is het voor ons van het grootste belang dat onze maaltijden scholen geen tijd of werk kosten.” De maaltijden worden door de ouders betaald. Per lunch betalen zij €3,25 voor een kind in de onderbouw en €3,75 voor een kind in de bovenbouw. Stichting TommyTomato zorgt ervoor dat de maaltijdservice voor alle kinderen toegankelijk is. Ouders kunnen gebruik maken van een speciale regeling, waarbij de stichting(een deel van) het bedrag voor ze vergoedt. Turk: “Middels de stichting kunnen ouders aanspraak maken op funding. Ze betalen wat ze kunnen missen, de rest wordt bijgelegd vanuit de stichting. We vragen geen loonstroken en doen geen inkomenscheck, maar werken op basis van vertrouwen. Iedereen kan er gebruik en misbruik van maken, maar in de praktijk zien we dat er heel eerlijk mee omgegaan wordt. Gemiddeld maakt 20% van de ouders gebruik van de regeling.”

 

De stichting wordt mede ondersteund door Rabo Foundation, Stichting Lifetree Fund en Stichting DOEN. Ook cateraar Vitam sponsort TommyTomato. Dat doet Vitam vanuit Stichting Vitam Doet Goed. Deze stichting is opgericht met als doel kinderen bewust te maken van het belang van lekker en gezond eten en drinken.

NinaSlagmolen-Food1002023-November24,2023_-116.jpg

Links Bas Turk. Rechts juryvoorzitter Food100 Sheila Struyck

Food100

Bas Turk werd in 2023 uitgeroepen tot Foodheld van de Food100. Daarmee werd hij benoemd tot een van de zes vernieuwers in food met de meest bijzondere of meest impactvolle verbetering voor het voedselsysteem van Nederland. Turk: “Deze prijs heeft mij en het hele bedrijf een enorme boost gegeven. Ik merk dat we hierdoor vaker serieus genomen worden en bij grote partijen eerder aan tafel komen. We staan nu op de kaart in de wereld van food, en dat is niet alleen prettig, maar ook heel erg belangrijk.”

 

Tijdens de Food100-uitreiking in november 2023 zat Turk aan tafel naast Serdar Tolenaar, een van de andere Foodhelden van 2023 en oprichter van Mama’s Maaltijden. De twee raakten aan de praat en besloten samen te gaan werken. Binnenkort gaan de ‘Mama’s’ van Tolenaar ook maaltijden bereiden voor TommyTomato. “Een andere mooie concrete uitkomst van de Food100”, lacht Turk. 

Bekijk hier de hele Food100-lijst van 2023 > 

bottom of page