top of page

100.000 blikken met Turkse linzensoep en Senegalese pindastoof geproduceerd door Mixblik-dames

Maaltijdfabriek in Rotterdam biedt leerwerktraject voor vrouwen met vluchtelingenachtergrond

Iris van Beers bewijst dat ondernemerschap een krachtig middel voor verandering kan zijn. Als oprichter van Mixblik helpt ze vrouwen die pas kort in Nederland wonen door middel van een leerwerktraject. Beers en haar compagnons moedigen deze dames aan om hun authentieke familierecepten te delen, die vervolgens op grote schaal in blik worden verkocht onder de naam Mixblik.  
 

Samen met Esther van der Hoeven richtte Iris van Beers in 2021 een maaltijdfabriekje op in Rotterdam. Daar kunnen vrouwen met een vluchtelingenachtergrond terecht om gerechten te bereiden uit hun landen van herkomst. In 2021 rolde het eerste blik de fabriek uit. Sindsdien worden de blikken met wereldgerechten onder de naam Mixblik verkocht. De producten zijn verkrijgbaar bij zo’n 50 verkooppunten in heel Nederland, bijvoorbeeld bij Odin en Ekoplaza. Via Udea worden deze ook geleverd aan partijen in foodservice. Daarnaast zijn de maaltijden online te bestellen via onder andere Crisp en Rechtstreex. 

​

Van Beers: “In 2023 werden onze gerechten bij Crisp in het assortiment opgenomen. Vanaf toen is het echt gaan rollen. Daarnaast heeft de samenwerking met Udea ons ook veel goed gedaan. Met een groothandel als afnemer kan je ineens op veel meer plekken terechtkomen.” 
 

IMG_Oudelocatie1_allerechtenvoorbehoudenaanmixblik.jpg

Mixblik in cijfers

  • Mixblik begon in 2021 

  • Per jaar volgen 10 vrouwen het leerwerktraject

  • Inmiddels hebben 40 vrouwen het traject succesvol afgerond

  • In 2024 produceerde het bedrijf zo’n 100.000 blikken 

  • Het team van Mixblik is nu met 10 personen 

  • De gerechten zijn 100% vegan 
     

Producten in het assortiment van Mixblik zijn onder andere:

  • Turkse linzensoep

  • Eritrese silsi (pittige tomatensaus)

  • Cachupa (stoof) uit Kaapverdië

  • Senegalese pindastoof
     

Het leerwerktraject 
Elk jaar worden 10 Rotterdamse vrouwen die pas net in Nederland wonen door Mixblik opgeleid. Zij mogen maximaal twee jaar in het traject blijven, met behoud van hun uitkering. Gedurende die twee jaar doorlopen ze het hele leerwerkproces. Ze krijgen onder andere les in HACCP, Nederlandse taal en administratie. Daarnaast ontwikkelen en koken ze in de productiekeuken gerechten uit hun land van herkomst. Per onderdeel dat ze afronden krijgen ze een certificaat. Na afronding van de volledige opleiding wordt samen met de vrouwen gezocht naar een passende vervolgbaan. Daarvoor wordt onder andere samengewerkt met Vermaat, die enkele van de dames inmiddels een vaste baan heeft kunnen bieden binnen een van hun cateringlocaties. 

Sfeer-82-768x512.jpg

100% bio en vegan

De gerechten van Mixblik zijn 100% vegan en biologisch. Van Beers: “We willen vanuit ons bedrijf niet alleen iets goed doen voor mensen, maar ook voor de natuur. Daarom hebben we bij de start van ons bedrijf heel bewust gekozen voor biologisch. We zijn dan ook vooral verkrijgbaar bij biologische winkels en worden vooral gekocht door bewuste consumenten die bereid zijn om te betalen voor goed en eerlijk eten.” 

​

“Daarnaast zijn alle gerechten vegan. Dat is vooral vanuit praktisch en inclusief oogpunt. We werken met mensen met zoveel verschillende achtergronden en dieetwensen, dat het bijna ondoenlijk is om daarin te voorzien. Tenzij je 100% vegan werkt. Er is geen cultuur of religie waarin je geen groenten mag eten.”

Blik voor foodretail 
Van Beers: “Alle gerechten die Mixblik produceert, worden verpakt in blik. Dat heeft meerdere redenen: blik is volledig en oneindig recyclebaar zonder dat het kwaliteit verliest. Daarnaast blijven maaltijden langer goed in blik en is door het lichte verpakkingsgewicht minder brandstof nodig om de blikken te vervoeren.”

​

1706281819947.jpeg

Grootverpakkingen voor foodservice 

“Toch zijn we ook aan het kijken naar andere verpakkingen, met name voor foodservice. In een restaurantkeuken of in de catering is blik gewoon minder handig. We zijn daarom bezig met de ontwikkeling van grootverpakkingen voor de horeca.” 

 

Foodheld 
Iris van Beers werd eind 2024 door de jury van de Food100 uitgeroepen tot Foodheld. Daarmee is ze volgens de jury een voedselveranderaar die de Nederlandse voedselketen duurzamer, gezonder en socialer maakt. De benoeming tot Foodheld zette haar letterlijk en figuurlijk op het podium. Van Beers: “Ik was echt verrast dat ik tot Foodheld werd benoemd, ik had het niet verwacht. We zijn met Mixblik begonnen vanuit onze sociale missie. De foodwereld was nieuw voor ons. Deze benoeming tot Foodheld voelt als een bevestiging dat we ook in de foodbranche een plekje veroverd hebben. Dat we gezien worden. Het voelt als een kroon op ons werk.”

 PARTNERS

AgriFoodCapital-wit.png

 POWERED BY

SFYN LOGO.png
Rabobank.png

CONTACT

Food Inspiration

Nieuwe Kazernelaan 2-D41 (B10)

6711 JC, Ede

info@food100.nl

T: 0318-493132

 

3d498510-6d24-4c57-b53d-926ad9a7a693.png
fi-logo-v2-zwart.png
Logo_foodhub.png
02_Logo_mini_basis_wit.png
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

© 2024 Food100 | Privacy

bottom of page