top of page

Abdelhamid Idrissi maakt goed en gezond voedsel toegankelijk voor iedereen

Vernieuwing komt vaak van buiten de foodwereld, bewijst Abdelhamid Idrissi. De Amsterdammer was nog nooit op een boerderij geweest toen hij zijn initiatief Boeren voor Buren lanceerde. In coronatijd zag hij de behoefte aan betaalbare en gezonde voeding bij gezinnen in zijn wijk en kwam in actie. Inmiddels is Boeren voor Buren een platform waar gezinnen met een smalle beurs gezonde ingrediënten kunnen bestellen en ophalen in vijf Amsterdamse wijken. Zo is er al 120.000 kilo groente en fruit vanuit Flevoland naar de stad vervoerd. Zijn bijdrage aan Boeren voor Buren maakte dat Abdelhamid werd verkozen tot Foodheld 2021. 

Credits vermelden_ (c) De Gezonde stad 2.jpg

Meer over de foodhelden

KUMASI CORE TEAM-min (2).jpg

Linda Klunder
Verandering in de frisdrank- en cacaoindustrie

Code Noir Anisa Xhomaqi 9.jpg

Lelani Lewis
Culinair activist die het verhaal achter ons voedsel deelt

Rahaf _ Tamim in the Daffee office.jpg

Rahaf al Lymoni 
Inspireert mensen met haar levensverhaal en Daffee

Food100 - NSlagmolen 20 september 2021126.jpg

Herman Lelieveldt
Hoe de voedingsindustrie de suikertaks blokkeerde 

Eva Koffeman_1200x628.png

Eva Koffeman
Geeft jongeren een stem in de voedselpolitiek 

Op welke manier draagt Boeren voor Buren bij aan een duurzamer voedselsysteem?

“Met Stichting Studiezalen zet ik me in voor kinderen in de meest kwetsbare wijken 
van Amsterdam en de Zaanstad. Daar zie ik hoe financiële ongelijkheid impact heeft op de gezondheid. In wijken als Osdorp en Nieuw-West hebben 56% van de inwoners overgewicht. Mensen die het niet zo breed hebben kiezen de goedkope route, dat is meestal ongezonde voeding in plaats van fruit. Gezond eten is belangrijk, maar het is duur. 

Tijdens corona werd dat probleem nog groter, veel gezinnen hadden te weinig eten. Toen heb ik samen met Gemeente Amsterdam en de Rabobank uitgezocht hoe we betaalbaar groente en fruit naar die families konden brengen. Dat kon het best met binnen een korte keten: de producten worden in de ochtend bij de boeren opgehaald en diezelfde avond liggen ze bij gezinnen in de pan.”

Dit project was jouw eerste kennismaking met de foodwereld. Hoe heb je dat ervaren?

“Ik ben in de vrachtwagen gestapt en meegereden naar Flevoland voor de eerste Boeren voor Buren-levering. Daar ging een wereld voor me open. Ik zag de gekleurde penen, de koelcellen waarin appels een jaar lang goed blijven en alle innovatie.


In een ochtend heb ik zoveel geleerd. Tijdens gesprekken met de boeren leerde ik dat hun prijzen laag moeten blijven, omdat Nederland veel landbouwproducten exporteert. De boeren zijn daar de dupe van. Met Boeren voor Buren betalen we hen een eerlijke prijs en door die korte keten kunnen we de prijzen voor de gezinnen toch laag houden. Die rechtstreekse inkoop is voor de boeren en voor de buren interessant.”

“De foodwereld was mij eerst onbekend terrein, maar nu voel ik me er thuis. Ik ben blij met het Food100 netwerk en de connecties die ik heb opgedaan.”

Food100 - NSlagmolen 20 september 2021151.jpg

Hoe ga jij je in 2022 inzetten voor een voedsel?

“Door Boeren voor Buren merkte ik dat er naast toegang tot gezond eten ook behoefte is aan educatie over ons voedselsysteem. Daarom ben ik nu vanuit Stichting Studiezalen een summerschool rondom voeding aan het opzetten. Het is belangrijk dat kinderen al vroeg leren waar ons eten vandaan komt en wat een gezonde leefstijl is. Daar zou ook in het normale onderwijs meer aandacht voor moeten zijn.

Ik ben kortgeleden ook benoemd tot Professor of Practice Diversiteit & inclusie aan de Hogeschool van Amsterdam. Vanuit die rol wil ik voedselproducten uitdagen om hun deuren te openen voor een breder publiek. Voedsel is de sector van de toekomst, samen met tech. Dat zijn twee werelden die nooit stilstaan, je moet daar continu blijven innoveren en pionieren om actueel te blijven. Dat biedt veel kansen, en die banen en stages wil ik graag toegankelijker maken voor iedereen. Door elkaar te leren kennen en samen te werken, wordt diversiteit en inclusiviteit ook in de voedselwereld  een begrip.”

Wat heeft jouw deelname aan de Food100 je gebracht? 

“Heel veel moois. Mijn foodzelfvertrouwen is gegroeid doordat ik tot Foodheld werd benoemd. De voedselwereld was mij eerst onbekend terrein, maar nu voel ik me er thuis. Ik heb veel geleerd van alle verhalen tijdens het verkiezingsevent, dat gaf me het idee dat ik meteen kon meepraten, meedoen en meebouwen aan de verschillende vraagstukken rondom ons voedselsysteem. 
Daarnaast ben ik erg blij met het netwerk: de foodwereld is nu toegankelijker voor mij vanwege de connecties die ik heb opgedaan. Na het horen van de slimme en creatieve verhalen van de deelnemers durf ik hen eerder te benaderen voor een samenwerking."

Ben of ken jij iemand die zich net als Abdelhamid inzet voor een beter, eerlijker en duurzamer voedselsysteem? De aanmeldingen voor de Food100 van 2022 zijn geopend! Meld jezelf aan of nomineer een andere voedselveranderaar die volgens jou een plek op deze lijst verdient.

bottom of page