Artikelen
Educatie op het gebied van voedseltransitie is een relatief nieuw onderwijsgebied. De voedseltransitieleer zit nog in de beginfase, maar steeds meer docenten en opleidingen gaan zich ermee bezighouden.
Sarah van Buren zet zich in voor een rechtvaardiger voedselsysteem voor producent en consument. Met haar bedrijf de Groene Campaigner werkt ze aan de duurzaamheidstransitie binnen het landbouw- en voedselsysteem in Nederland.
Mama’s Koelkast is een catering- en horecabedrijf met een bijzondere missie. De 80 ‘mama’s’ die bij het bedrijf zijn aangesloten koken authentieke gerechten en familierecepten uit hun land van herkomst.
TommyTomato levert warme lunches vol groenten op basisscholen. Zo krijgen kinderen een extra portie groente binnen en leren ze nieuwe smaken kennen. Het bedrijf werd opgericht in 2020 en is nu al actief op ruim 200 scholen.
Vrijdag 24 november schoven alle voedselinnovators uit de Food100 van 2023 aan bij de TrendTable in The Chocolate Factory in Veghel. Aan de hand van een bijzondere vijfgangenlunch ontdekten ze de belangrijkste trends en transities binnen de foodservice.
Food100 maakt voor de zevende keer bekend wie de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland zijn. De lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen.
“Als jij je druk maakt over de gezondheid van je inwoners, dan zul je je ook druk moeten maken over wat ze in hun mond stoppen en het voedingsaanbod in je stad”, vindt de Edese wethouder Leon Meijer.
Bas nam recent een biologische slagerij over, compleet met 4 marktwagens. Hij wil bedrijfskantines gaan voorzien van zelfgemaakte biologische vleeswaren, zoals zijn eigen droge worst. “Honderd procent gemaakt van onze eigen dieren, dus korter kan de keten niet”, licht Bas toe.
Ik wil dat zoveel mogelijk boeren en tuinders kunnen verduurzamen en meegaan in landbouwtransitie. Daarom houden we op de redactie van De Nieuwe Oogst de blik vooruit. Steeds meer agrariërs zoeken naar een manier om met elkaar invulling te geven aan de toekomst van de landbouw.
Onder de hoede van Leonie Hoorne zijn al 45 ziekenhuizen aangehaakt die maandelijks samenkomen om informatie uit te wisselen. Dat allemaal om hun missie ''met goede voeding bijdragen aan een gezonder Nederland'' uit te dragen.
Bedrijfscatering van de toekomst: een lekker veelal plantaardig aandbod en structureel minder afval. Gasten geven via een app aan of ze naar kantoor komen an wat hun dieetvoorkeuren zijn. Een mooi combinatie van lekker eten, supermakkelijk bestellen en duurzaam.
“Ik ben Freshtable gestart uit passie en frustratie”, vertelt Yasmina Khababi. De 28-jarige studeert nog, maar bouwde daarnaast met Freshtable een gezonde en sociale maaltijdservice op voor thuis, op werk en op events.
Vernieuwing komt vaak van buiten de foodwereld, bewijst Abdelhamid Idrissi. De Amsterdammer was nog nooit op een boerderij geweest toen hij zijn initiatief Boeren voor Buren lanceerde. In coronatijd zag hij de behoefte aan betaalbare en gezonde voeding bij gezinnen in zijn wijk en kwam in actie.
Food100 presenteert voor de zesde keer de lijst met de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. Deze aanstormende talenten en gevestigde leiders bouwen aan een beter en eerlijker voedselsysteem voor iedereen. Food100 geeft met de verkiezing een podium aan impactmakers die anders denken, durven en doen binnen de Nederlandse agrifood.