top of page

Artikelen

Bas-Antonissen.jpeg

Bas nam recent een biologische slagerij over, compleet met 4 marktwagens. Hij wil bedrijfskantines gaan voorzien van zelfgemaakte biologische vleeswaren, zoals zijn eigen droge worst. “Honderd procent gemaakt van onze eigen dieren, dus korter kan de keten niet”, licht Bas toe.

Esther-de-Snoo_web.jpeg

Ik wil dat zoveel mogelijk boeren en tuinders kunnen verduurzamen en meegaan in landbouwtransitie. Daarom houden we op de redactie van De Nieuwe Oogst de blik vooruit. Steeds meer agrariërs zoeken naar een manier om met elkaar invulling te geven aan de toekomst van de landbouw.

Scherm­afbeelding 2023-04-20 om 14.36.19.png

Onder de hoede van Leonie Hoorne zijn al 45 ziekenhuizen aangehaakt die maandelijks samenkomen om informatie uit te wisselen. Dat allemaal om hun missie ''met goede voeding bijdragen aan een gezonder Nederland'' uit te dragen. 

Maurits-Tofohr-Partner-kopieren-1.jpeg

Bedrijfscatering van de toekomst: een lekker veelal plantaardig aandbod en structureel minder afval. Gasten geven via een app aan of ze naar kantoor komen an wat hun dieetvoorkeuren zijn. Een mooi combinatie van lekker eten, supermakkelijk bestellen en duurzaam.

Yasmina Khababi.jpeg

“Ik ben Freshtable gestart uit passie en frustratie”, vertelt Yasmina Khababi. “Passie voor duurzaamheid, voor heerlijk eten en inclusiviteit. Maar ook een frustratie over hoe er vandaag een dag nog met de wereld wordt omgegaan.” De 28-jarige studeert nog, maar bouwde daarnaast met Freshtable een gezonde en sociale maaltijdservice op voor thuis, op werk en op events.

Food100 - NSlagmolen 20 september 202125.jpg

Food100 presenteert voor de zesde keer de lijst met de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. Deze aanstormende talenten en gevestigde leiders bouwen aan een beter en eerlijker voedselsysteem voor iedereen. Food100 geeft met de verkiezing een podium aan impactmakers die anders denken, durven en doen binnen de Nederlandse agrifood.

Abdelhamid_Food100 - NSlagmolen 20 september 202136.jpg

Vernieuwing komt vaak van buiten de foodwereld, bewijst Abdelhamid Idrissi. De Amsterdammer was nog nooit op een boerderij geweest toen hij zijn initiatief Boeren voor Buren lanceerde. In coronatijd zag hij de behoefte aan betaalbare en gezonde voeding bij gezinnen in zijn wijk en kwam in actie. Zijn bijdrage aan Boeren voor Buren maakte dat Abdelhamid werd verkozen tot Foodheld 2021.

Scherm­afbeelding 2023-03-28 om 10.30.07.png

Ghanese cacaoboeren verdienen meer, vinden Linda Klunder, Lars Gierveld en Rogier Power. Daarom besloten ze de chocolademarkt van binnenuit te veranderen door een frisdrank te lanceren: Kumasi. Dit drankje wordt gemaakt van cacaopulp die boeren anders zouden weggooien. Zo genereert Kumasi extra inkomen voor de cacaotelers.

Rahaf _ Tamim in the Daffee office.jpg

In Damascus speelde Rahaf al Lymoni al met het idee om dadelpittenkoffie te maken, maar toen ze moest vluchten raakte het idee op de achtergrond. Totdat ze met haar verloofde Tamim Kbarh in een Nederlands AZC belandde. Ze lanceerden Daffee vanuit de woonkamer, maar inmiddels runnen ze hun bedrijf met duurzame, gezonde en gerecyclede dadelpittenkoffie vanuit een kantoor in Amsterdam.

Lelani Lewis.jpg

Culinair activist Lelani Lewis deelt de geschiedenis achter ons eten

Hoe zijn alle ingrediënten op ons bord daar precies beland? Die vraag wordt veel te weinig gesteld, vindt chef, foodstylist en culinair activist Lelani Lewis. Zij werd gegrepen door de ingewikkelde geschiedenis van gerechten uit de Cariben. Daarom deelt deze Foodheld tijdens haar Code Noir diners en workshops niet alleen de positieve kanten van onze diverse eetcultuur, maar ook de vaak duistere historie die eraan voorafging.

Eva_Food100 - NSlagmolen 20 september 202141_edited.jpg

Eva Koffeman schoof als 21-jarige aan bij het landbouwministerie en belde met internationale politici om te zorgen dat beleidsmakers luisteren naar de jeugd. De voormalig VN Jongerenvertegenwoordiger maakte zich hard voor meer langetermijnvisie over biodiversiteit en voedsel. Het idee dat Nederland als klein landje geen impact kan maken is onzin volgens Eva.

web_Herman_Food100 - NSlagmolen 20 september 202138.jpg

De onderzoeken van politicoloog Herman Lelieveldt doen flink wat stof opwaaien, zoals zijn publicatie over hoe de suikertaks door de voedingsindustrie werd geblokkeerd. De Foodheld 2021 en onderzoeker verbonden aan University College Roosevelt werkt op het snijvlak tussen politiek en ons voedselsysteem. Met zijn kritische analyse van ons voedselbeleid controleert hij de besluitvorming en bepaalt hij soms zelfs de politieke agenda.

bottom of page