top of page

Dit zijn de zes Foodhelden van 2025 die tegen de stroom in innoveren! 

Wie zijn de zes mensen die – soms dwars tegen de stroom in – blijven bouwen aan een eerlijker, slimmer of duurzamer voedselsysteem? Vrijdag 21 november maakte de Food100-vakjury de winnaars bekend. Veel aanpakkers richten zich dit jaar op het terugdringen van voedselverspilling, werken aan de eiwittransitie of doen onderzoek naar de ingrediënten van de toekomst.

In de hoge Balzaal van BlueCity Rotterdam, met uitzicht op het iconische Tropicana-zwemparadijs, stroomt de zaal vrijdag vol met een kleine honderd voedselveranderaars, partners en juryleden. Tijdens de uitreiking lopen alle aanwezigen die op de Food100-lijst van 2025 staan, één voor één over de rode loper voor hun moment of fame.

Bekijk hier de lijst met 100 genomineerden »

20251121_Food100_2025-007.jpg

Fotografie door: Oene Sierksma

De 6 Foodhelden van 2025
(Onder de 35)

​​

Zoe van Helvoirt & Florence van Haastrecht - Founders Beegrateful

Zoë & Florence zijn de oprichters van BeeGrateful, een missiegedreven onderneming die stedelijke biodiversiteit versterkt door leefruimte te creëren voor wilde bijen. Samen met hun team ontwikkelde ze innovatieve bijenhotels – zoals de Streetlight Bee&Bee die aan lantaarnpalen hangen. Ze zorgen voor nestgelegenheid, maar helpen ook bij het verzamelen van data voor onderzoek. BeeGrateful werkt samen met gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen om deze oplossingen op te schalen, en zetten zich actief in als spreker en educator om bewustzijn te vergroten over het belang van wilde bijen voor gezonde ecosystemen.
 

Bas van Kranen, executive chef restaurant Flore** in Amsterdam
Wekelijks maakt Bas van Kranen, executive chef van het Amsterdamse hotel De L’Europe, een deel van zijn keukenteam vrij om onderzoek te doen naar een product. Bij Flore spelen groenten en fruit al sinds de opening een centrale rol. Ze vormen de basis van zowel het plantaardige als het omnivore menu. De keuken werkt volledig zonder zuivel – iets wat in de klassieke Franse gastronomie uitzonderlijk is – en combineert dat met plantaardige melk op basis van Nederandse spliterwten, soja, walnoten en kastanjes. Toch serveert het restaurant ook zorgvuldig geselecteerde dierlijke producten: lijngevangen vis, antibioticavrij vlees en regeneratief geproduceerde ingrediënten. “Het gaat niet om uitsluiten, maar om begrijpen”, zegt de chef. “We hebben geen zwart-witkeuken, maar een levende, lerende keuken.”

​

Zuzanna Zielińska, founder HarvestCare
Zuzanna ZieliÅ„ska is de oprichter van HarvestCare, waar regeneratieve landbouw en gezondheid met elkaar verbonden worden. Met haar achtergrond in Global Nutrition & Health ontwikkelde ze het concept Food Pharmacy, een ‘voedsel-als-medicijn’-model, waarbij chronisch zieke patiënten recepten en begeleiding van zorgprofessionals krijgen om hun gezondheid te verbeteren. Ze laten mensen op een laagdrempelige en praktische manier in aanraking komen met gezonde voeding om onder meer de toename van ziektes als diabetes type 2 in onze maatschappij te verlagen én de transitie naar een regeneratief voedselsysteem te ondersteunen.​

​

20251121_Food100_2025-008.jpg

Fotografie door: Oene Sierksma

De 6 Foodhelden van 2025
(Boven de 35)

​​

Maartje Nelissen, co-founder Plant FWD
Maartje Nelissen is een duurzaamheidsexpert in de voedingssector. Ze is mede‑oprichter van The Food Line-up, de eerste Europese B Corp‑gecertificeerde cateraar, en oprichter van Plant FWD, een platform dat plantaardig eten en eiwittransitie promoot. Met haar werk brengt ze duurzame foodconcepten naar festivals, horeca en bedrijven en zet ze zich in om eetgewoonten te veranderen met maatschappelijke impact.

​

Ruud Barth, CEO & Founder SAIA
Ruud Barth is de oprichter en CEO van SAIA Agrobotics, een innovatief tech‑bedrijf dat robotica en kunstmatige intelligentie inzet voor de glastuinbouw. SAIA heeft een gepatenteerde teeltmethode ontwikkeld die planten kort en verticaal houdt. Ook komen de planten letterlijk naar de robot toe in plaats van andersom – met als doel arbeidskosten te halveren en de opbrengst te verhogen. Door deze combinatie van een mobiel plantsysteem, slimme A.I. en de snelle robotische oogstmachine wordt het beheren van grootschalige kassen eenvoudiger.

​

Sam Emons & Jorian Damen, eigenaren Gelukkige Groentes en De Voedseltuinders
Sam Emons en Jorian Damen zijn de eigenaren van Gelukkige Groentes, een initiatief met twee voedseltuinen (in Malden en Ooij) waar op natuur-inclusieve wijze groentes, kruiden en bloemen worden geteeld. Met Gelukkige Groentes willen ze samen met hun, meer dan vijfhonderd, leden een bijdrage leveren aan een duurzaam voedselsysteem. Naast dat leden wekelijks eigen groentes kunnen komen oogsten, steunen ze door deelname ook de verduurzaming van de voedselketen: lokaal geteeld, geen verpakkingsmateriaal, geen kunstmest of pesticiden en investering in biodiversiteit.​

​

20251121_Food100_2025-009.jpg

Fotografie door: Oene Sierksma

 PARTNERS

AgriFoodCapital-wit.png
SFYN LOGO.png
PNB-Logo-100pt-ZW-RGB-2.2.png
fi-logo-v2-zwart.png
Logo_foodhub.png

 POWERED BY

Rabobank.png
3d498510-6d24-4c57-b53d-926ad9a7a693.png
02_Logo_mini_basis_wit.png

CONTACT

Food Inspiration

Nieuwe Kazernelaan 2-D41 (B10)

6711 JC, Ede

info@food100.nl

T: 0318-493132

 

  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn

© 2025 Food100 | Privacy

bottom of page