top of page

Esther de Snoo zorgt voor een positief-kritische toon in de gepolariseerde agrarische wereld

Op Esther de Snoo’s eerste werkdag op de redactie van De Nieuwe Oogst, 1 oktober 2019, stroomt het Malieveld in Den Haag voor het eerst vol met boze boeren. “Er is never a dull moment in de agrarische sector”, vertelt de hoofdredacteur van het vakblad voor boeren en tuinders. “Alles in de sector is in beweging en het ene nieuwsfeit rolt over het andere heen.” Met ongekleurde, feitelijke journalistiek en persoonlijke commentaren biedt Esther een toekomstperspectief aan Nederlandse boeren en tuinders. Elke week lezen zo’n 30.000 agrariërs het vakblad in print, maar ook online is De Nieuwe Oogst het grootste vakmedium binnen de agrarische sector.

Esther-de-Snoo_web.jpeg
Scherm­afbeelding 2023-04-20 om 14.36.19.png
Maurits-Tofohr-Partner-kopieren-1.jpeg
Yasmina Khababi.jpeg
food100--ninaslagmolen25november2022_-62_52537710556_o.jpg
Abdelhamid_Food100 - NSlagmolen 20 september 202136.jpg

De enorme boerenprotesten tijdens haar start maakten duidelijk hoeveel spanning er heerste in de sector. “We gingen daarom meteen aan de slag met een nieuwe redactionele koers. Ik merkte dat daar binnen de redactie ook veel behoefte aan was, juist omdat het hectische tijden zijn”, vertelt Esther. “Het werd een progressieve koers gericht op de toekomstgerichte boer en tuinder met veel aandacht voor jonge boeren, verdienvermogen en de landbouwtransitie. We willen niet meehuilen met de wolven in het bos en alleen maar aandacht geven aan wat slecht gaat. Hoe zwart en uitzichtloos de situatie voor veel agrariërs soms ook lijkt, Nieuwe Oogst richt zich op wat er wél mogelijk is. We bieden perspectief door boeren en tuinders uit te lichten die op hun eigen manier meegaan met de transitie. Dat geeft onze lezers energie. We willen informeren, inspireren en vermaken. Tegelijk moeten we er voor waken dat we niet losgezongen raken van onze doelgroep. Dat betekent laveren. 

Toekomst in eigen handen
Op dit moment schrijven we veel over het landbouwakkoord. Minister Piet Adema wil daarin met 52 partijen uit de agrarische sector, de natuur- en milieuhoek en andere ketenpartijen afspraken maken over de toekomst van de landbouw. Ook de gebiedsaanpak in de provincies is een belangrijk aandachtspunt. Daarbij moedigen we boeren aan zelf aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, want op die manier neem je de toekomst in eigen handen. Je geeft dan zelf invulling en inhoud aan het overheidsbeleid.” 

201400.jpeg

Belangen van de agroreuzen

Het omslagverhaal van De Nieuwe Oogst over de belangen van de agroreuzen in de boerenprotesten maakte ook veel los in de landbouwwereld. Het stuk werd zelfs breed opgepikt door de landelijke media. “Daarin maakten we duidelijk dat de grote jongens in de agro-industrie helemaal geen belang hebben bij de verduurzaming van de agrarische sector”, licht Esther toe. “Die hebben vooral baat bij zoveel mogelijk brokken verkopen, zoveel mogelijk gewasbeschermingsmiddelen verkopen of zoveel mogelijk financieringen verstrekken. Ze denken aan hun commerciële belang en niet het belang van de boer en de tuinder. Die boodschap maakte veel impact in de sector zelf en daarbuiten.

Radicalen worden radicaler

Desinformatie en framing is aan de orde van de dag. Het draagt bij aan een gepolariseerde wereld, dat is binnen de agrarische sector niet anders. Radicalen worden weliswaar radicaler, maar ik zie gelukkig dat die groep kleiner wordt. In zo’n landschap is het belangrijk dat De Nieuwe Oogst dicht bij zijn journalistieke taak blijft door feitelijk, genuanceerd en ongekleurd nieuws te brengen. Daarnaast vind ik het onze taak om de sector soms een spiegel voor te houden. We vertellen de eerlijke boodschap en praten lezers niet alleen maar naar de mond. Dat doe ik in mijn wekelijkse hoofdredactionele commentaar. Daarin bespreek ik de transitie, de kansen die er liggen en probeer ik agrariërs te verbinden en polarisatie tegen te gaan. 

Bouwen aan een nieuw systeem

Dat betekent veel laveren. Ik wil de grote groep gangbare boeren en tuinders – die op hun eigen manier bezig zijn met verduurzamen, maar niet tot de voorhoede behoren –  ook meenemen, inspireren en raken. Bij hen leeft vaak het beeld dat iedereen biologisch moet gaan produceren of dat iedereen een boerderijwinkel moet starten. Dat is natuurlijk niet zo. We zitten in een vacuüm: iedereen beseft dat het systeem waarin de afgelopen 30 jaar geboerd werd niet langer houdbaar is, maar het nieuwe systeem is nog niet af. Dat zorgt voor onzekerheid, wantrouwen, frustratie en angst. Dat merk ik aan de weerstand die we krijgen. De reacties aan mijn adres op Facebook zijn soms verschrikkelijk. Maar ik zet me altijd in om zo veel mogelijk aansluiting te vinden bij onze lezersdoelgroep. 

 

Het peloton meekrijgen

Daarom brengen we niet alleen maar koplopers in beeld, maar juist ook boeren uit het peloton. Ik wil dat zoveel mogelijk boeren en tuinders kunnen verduurzamen en meegaan in landbouwtransitie. Daarom houden we de blik vooruit. We schrijven wel over de stoppersregeling voor veehouders, maar dan draaien we het om: wat betekent zo’n regeling precies voor de blijvers? Toen ik begon zat iedereen in de weerstand en in de ontkenningsfase, maar ik zie dat de sector nu langzamerhand beweegt richting de fase van aanvaarding. Steeds meer agrariërs zoeken naar een manier om met elkaar invulling te geven aan de toekomst van de landbouw.”

Esther over de Food100

“Ik merk dat de Food100 heel erg leeft, zoveel mensen hebben erover gelezen of gehoord! Uit de meest onverwachte hoeken kwamen felicitaties binnen na mijn benoeming tot Foodheld 2022. Landelijke media vragen me tegenwoordig vaak om het nieuws uit de agrarische sector te duiden en ik krijg uitnodigingen om tijdens congressen op de actualiteit te reflecteren. Ik denk dat mijn verkiezing als Foodheld 2022 daaraan heeft bijgedragen, omdat veel partijen een positief, toekomstgericht geluid willen horen. Dat is denk ik onze voornaamste taak als Foodheld: de boodschap uitdragen dat we vooruit moeten. Dat blijf ik met energie doen.”

Food100 van 2023

Ben of ken jij iemand die zich net als Esther inzet voor een beter, eerlijker en duurzamer voedselsysteem? De aanmeldingen voor de Food100 van 2023 zijn geopend! Meld jezelf aan of nomineer een andere voedselveranderaar die volgens jou een plek op deze lijst verdient.

bottom of page