top of page

Maak kennis met de prestaties van de 6 Foodhelden van 2021!

Op het World Food Center-terrein in Ede zijn op 20 september de foodhelden van 2021 bekendgemaakt: de 6 meest vooruitstrevende en veelbelovende voedselveranderaars van 2021. Zij werden vanwege hun goede verdiensten ter verbetering van het voedselsysteem door de jury uitgekozen uit de Food100, een lijst van 100 gevestigde leiders en aanstormende talenten die zich dagelijks hardmaken voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen.

web_Food100 - NSlagmolen 20 september 202129.jpg

Meer over de foodhelden

JORIS.png

Joris Bijdendijk
Ambassadeur van de sociale gastronomie

Wilbert 1.png

Wilbert van de Kamp
Activistisch, creatief en sociaal ondernemen

Food100 - foodheld Samuel Levie Brandt &

Samuel Levie
Zo zet Samuel zich in voor een beter voedselsysteem

Bilderberg Oosterbeek  - koeken en gerec

Malou van der Burgt
Duurzame verbinder in de hotellerie

FOOD100_2020_preview-13_1200x628.jpg

De foodhelden van 2020
Ontdek wie de foodhelden van de Food100 2020 zijn

Eva Koffeman | Jongerenvertegenwoordiger bij Verenigde Naties | Foodheld onder de 30
Als eerste VN-jongerenvertegenwoordiger Voedsel en Biodiversiteit verdient Eva een speciale plek in de Food100. Eva is een zeer ambitieuze dame met een duidelijke visie voor de toekomst: “Het is tijd om onze ecologische foodafdruk drastisch te verkleinen. Een belangrijke stap hierin is om op alle vlakken te consuminderen.”Dit jaar reist Eva naar de Food Systems Summit af om ervoor te zorgen dat de stemmen van haar generatiegenoten over voedsel worden gehoord bij de VN.

Linda Klunder en Lars Gierveld | Founders Kumasi Drinks | Foodheld onder de 30
Kumasi is een product dat op álle vlakken punten scoort. Het is een natuurlijke frisdrank, zonder toegevoegde suikers of smaakstoffen. Het gaat verspilling tegen door delen van de cacaoboon te benutten die eerder ongebruikt bleven. Cacaoboeren verdienen dus nu ook meer aan hun cacaobonen, en bovendien worden de bonen lokaal verwerkt. En niet het minst belangrijk: het is superlekker. Linda en Lars hebben een heerlijk vrolijk en verfrissend product op de markt gebracht!

Rahaf Al Lymoni | Founder Daffee | Foodheld onder de 30
Samen met haar partner brengt Rahaf een smaakvol alternatief op de markt voor koffie en thee: Daffie. De zaden van dadels vormen de basis van Daffee. Dat maakt de drank niet alleen lekker, maar het gaat bovendien reststromen tegen. De zakelijke innovativiteit en daadkracht van Rahaf en haar partner vormen in combinatie met hun persoonlijke reis een uniek verhaal dat alle lof én een podiumplek verdient.

Abdelhamid Idrissi | Founder Boeren Voor Buren | Foodheld boven de 30
Abdelhamid toont aan dat voedsel echt verbindt. Samen met een aantal anderen zette hij tijdens de coronacrisis het initiatief Boeren voor Buren op. Hiermee verbindt hij Nederlandse boeren aan gezinnen met een kleine portemonnee. Door samen te werken – met andere grote organisaties – levert hij echt een significante bijdrage tegen voedselverspilling en sociale ongelijkheid. Waar ze zich in het begin richten op noodhulp aan 250 Amsterdamse gezinnen, is Boeren voor Buren inmiddels uitgegroeid tot een serieuze organisatie met slagkracht en een groot bereik om impact te maken. Een geweldig voorbeeld hoe ondernemerschap, sociale cohesie en de bereidheid om te willen 'delen' samenkomen.

Herman Lelieveldt | Politicoloog Jean Monnet Chair Food Governance | Foodheld boven de 30
Herman is als politicoloog aan de University College Roosevelt in Middelburg uitgegroeid tot een van de belangrijkste kritische stemmen in het publieke debat over de toekomst van het Nederlandse voedselbeleid. Daarnaast schrijft hij messcherpe analyses voor het onderzoeksplatform Follow the Money. De jury was met name onder de indruk van zijn reeks over de totstandkoming van het Preventieakkoord. Hierin toonde hij aan hoe een voorgenomen suikertaks onder druk van een private lobby van tafel verdween.

Lelani Lewis | Eigenaar Nyam | Foodheld boven de 30
Deze culinaire activist liet de afgelopen jaren mede via haar Code Noir diners zien en vooral proeven hoe kolonialisme wereldwijd ons eten heeft beïnvloed. Haar specialisatie is de Caraïbische keuken en haar stem klinkt steeds luider in culinair Nederland.

bottom of page