Wilbert van de Kamp: de activistische ondernemer
Simpeler voedsel beschikbaar maken, dat is de belangrijkste drijfveer van Wilbert van de Kamp. Hoe hij dat bereikt? Met zijn bedrijf Wilpret zet hij lokaal voedsel op de kaart en bedenkt hij projecten die vooral anderen helpen. Zo ondersteunt hij met zijn Grokaalbox lokale ondernemers, en koppelt hij boeren en chefs met zijn initiatief Lokaal Kilo's Schuiven. En dat is nog maar een klein deel van alle initiatieven die Wilbert heeft bedacht en uitgevoerd.
Meer over de foodhelden
Samuel Levie
Zo zet Samuel zich in voor een beter voedselsysteem
Malou van der Burgt
Duurzame verbinder in de hotellerie
De foodhelden van 2020
Ontdek wie de foodhelden van de Food100 2020 zijn
Studio Food100
De officiële bekendmaking van de Food100 van 2020
Robert ten Kate
Boerenzoon die de politiek op zocht
Waar staat Wilpret voor?
“Activistisch ondernemen op een creatieve en sociale manier. De projecten die ik doe vanuit Wilpret zijn er altijd op gericht anderen te helpen bij het oplossen van een probleem. De Grokaalbox voor lokale ondernemers en Lokaal Kilo's Schuiven zijn hier goede voorbeelden van. Er zijn tegenwoordig zoveel mensen die alleen voor zichzelf kiezen. Dat vind ik jammer. Ik zou willen dat meer mensen proberen waarde toe te voegen, ook als dat voor henzelf niet nodig is. In die zin wil ik graag de wereld verbeteren, maar wel op een leuke, sociale manier. Mijn projecten draaien op mensen die samen de wereld een leukere plek willen maken, en daar ben ik heel erg trots op."
​
“Laat je leiden door het seizoen en door de mensen die verstand hebben van voedsel, en niet door marketeers”
Jouw initiatieven lossen uitlopende problemen op. Wat is de overkoepelende voedselverandering die jij teweeg wil brengen?
“Simpeler voedsel beschikbaar stellen. Simpeler voedsel betekent voor mij: laat je leiden door het seizoen en door de mensen die verstand hebben van voedsel, niet door marketeers. We hebben het allemaal zo overdreven complex gemaakt. Waarom moet je in de supermarkt keuze hebben tussen zes soorten bloem? Waarom verkopen ze niet gewoon één goede bloem uit de provincie?
​
Ik geloof in een menu van de chef, met producten uit het seizoen. Houd het gewoon simpel. Laatst kreeg ik op een boerderij waar ik werk twee paarse kooltjes mee. Geen idee wat ik ermee moest, dus ging ik experimenteren. Ik heb er twee dagen van gegeten op verschillende manieren, door alleen de bereidingswijze aan te passen. Het was simpel, maar superlekker. Wanneer je eet wat er in het seizoen is of wat de chef serveert dan is dat voldoende en beter voor het milieu. Dit is ook wat ik met de Grokaalbox doe: een box aanbieden met alleen maar producten uit het seizoen van de lokale ondernemer.”
​
Hoe pas je het beschikbaar maken van simpel voedsel toe in 2021?
“Ik vind het heel leuk als bepaalde ideeën uitkristalliseren op een specifieke plek. Samen met drie anderen hebben we een oud dorpshuis gehuurd: Nieuw Wongema. Een plek waar we kunnen experimenten én waar we een beperkte kaart aanbieden. Gekoeld leidingwater, aalbessen- en appelsap van de boer uit de buurt, koffie uit Groningen en verveinethee, that’s it. Vind je dat niet lekker, dan ben je op de verkeerde plek.”