top of page

Boerenzoon die de politiek opzocht: Robert ten Kate

Boer zijn is een prachtig vak, maar je moet tegenwoordig zo veel in huis hebben dat steeds minder mensen boer willen worden. En daar maakt gepassioneerde boerenzoon Robert ten Kate (26) zich zorgen over. Daarom besloot hij op te staan voor jonge boeren. Sinds februari dit jaar werkt hij als communicatieadviseur bij Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland. Van een confrontatie is meestal geen sprake, want Robert gaat idealiter de dialoog aan als het gaat om de toekomst van landbouw en voedsel.

robert ten kate 09.png

Meer foodhelden

mpv-BeemsterV007arkens- (1).png

Tim van der Mark

Vertegenwoordiger van jonge boeren en tuinders

20191002_brouwhuis_jan-paul_hr-12 (1).pn

Jan-Paul Rutten

Werken naar het meest duurzame brouwhuis van Europa 

Ama Korangteng Kumi - Bloei&Groei_header

Ama Koranteng-Kumi

Powervrouw met liefde voor de natuur

Foto Peter de Koning.png

Geert van der Veer

De verbinder tussen boeren en burgers

De_lekkere_man_�_NSlagmolen_2018-25_(1

Anne Reijnders

Mannenvlees in de spotlight bij De Lekker Man

Waarom zet je je in voor de jonge boeren van Nederland?

“Ik maak me zorgen over het feit dat er steeds minder mensen boer willen worden of zijn. Het aantal boeren is nauw verbonden met kwesties als schaalvergroting en industrialisatie van de voedselproductie die we als maatschappij tot op zekere hoogte proberen te voorkomen. Boer zijn is een prachtig vak, maar je moet tegenwoordig enorm veel kwaliteiten hebben en daarbovenop 24/7 verantwoordelijkheid dragen. Ik ken weinig mensen die zo breed onderlegd zijn als de jonge boeren die ik spreek.”

Wat doe jij voor een beter voedselsysteem?

“In tegenstelling tot mijn tweelingbroer, word ik als boerenzoon geen opvolger van het bedrijf van mijn ouders. Niet omdat ik het vak niet mooi vind, maar ik zie het als mijn missie om ook buiten het boerenerf de centrale maatschappelijke positie van de boer binnen een samenleving in stand te houden. Ik bekijk de agrarische sector daarbij niet alleen vanuit het oogpunt van mijn ouders, maar ook vanuit andere perspectieven. Daarom ga ik juist graag het dialoog aan met mensen die zich afzetten tegen een beroepsgroep die mij zo aan het hart gaat. Ik wil in kaart brengen welke maatschappelijke functies boeren vervullen en wat de consequenties zijn als daar te laconiek mee om wordt gegaan. Juist omdat men vaak denkt dat boeren de oorzaak zijn van maatschappelijke uitdagingen, in plaats van de oplossing.”

robert ten kate 03.png

Wat kan er beter binnen én buiten de agrarische sector?

“Er zit een groot verschil tussen begrip hebben voor iets of iemand en het begrijpen ervan. Op het moment dat je iets niet begrijpt, kan je nooit ergens begrip voor hebben. Tegelijkertijd hoef je ook niet overal begrip voor te hebben, maar is het wél interessant om een proces te begrijpen. Ook al ben je het er niet mee eens, kan je pas invloed op iets uitoefenen en een gefundeerde mening vormen als je begrijpt waarom iemand doet wat die doet of waarom iets gebeurt zoals het gebeurt. Ik vind dat we dat nog te weinig doen. We zijn op de een of andere manier heel erg bezig met begrip krijgen over en weer, maar vergeten om elkaar eerst oprecht te begrijpen.”

Wat hoop jij boeren mee te geven?

“Kijk verder dan je eigen erf. Wat voor een heleboel beroepen geldt, geldt ook voor boeren: je leeft in een eigen bubbel. Onze wereld wordt steeds transparanter, mensen hebben een duidelijke mening en ventileren die makkelijker. Met een mening kan iedereen het publiek debat beïnvloeden en daarmee ook het politiek debat. Voor boeren is het dus belangrijk om buiten hun bubbel te treden. Als ze dat niet doen, missen ze de politieke processen die van invloed zijn op hun toekomst.”

“We zijn op de een of andere manier heel erg bezig met begrip krijgen over en weer, maar vergeten om elkaar eerst oprecht te begrijpen.”

Wat betekent de plek in de Food100-lijst voor je?

“Ik had niet verwacht dat de nominatie zo’n grote bijdrage aan mijn carrière zou leveren. Vanaf de bekendmaking van de Food100-lijst, werd ik voor veel relevante bijeenkomsten uitgenodigd. Zo groeide mijn netwerk snel. En natuurlijk is het bijzonder dat ik mensen raak en positief beïnvloed met wat ik doe.”

Samen met de gamechangers zoals Robert bouwen aan een toekomstbestendig voedselsysteem? Meld je aan voor het Food100 en maak kans op een plek in de lijst van 2020.

bottom of page