top of page

Vertegenwoordiger van jong, boerend Nederland: Tim van der Mark

Ondernemer Tim van der Mark (25) heeft niet alleen een goed verhaal met zijn Beemsterlants varkens, maar biedt ook hoop in donkere dagen voor andere jonge boeren. Tim baant de weg naar verbinding door binnen en buiten de agrarische sector het dialoog op te zoeken. Die inzet maakte hem tot bestuurslid van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en vanaf dit jaar jurylid van Food100.

mpv-BeemsterV007arkens- (1).png

Meer foodhelden

20191002_brouwhuis_jan-paul_hr-12 (1).pn

Jan-Paul Rutten

Werken naar het meest duurzame brouwhuis van Europa 

Ama Korangteng Kumi - Bloei&Groei_header

Ama Koranteng-Kumi

Powervrouw met liefde voor de natuur

Foto Peter de Koning.png

Geert van der Veer

De verbinder tussen boeren en burgers

De_lekkere_man_�_NSlagmolen_2018-25_(1

Anne Reijnders

Mannenvlees in de spotlight bij De Lekker Man

Johan Leenders - Oranjehoen

Johan Leenders

Minder voedselverspilling door de Oranjehoen

Welke verandering wil je teweegbrengen in het voedselsysteem

“Ik hoop dat ik mensen kan inspireren om hun idealen en meningen soms even los te laten en met elkaar een open dialoog te voeren over het voedselsysteem. Zowel binnen de agrarische sector, als in de politiek. Het is  belangrijk dat men met een open blik de toekomst in gaat en verbinding zoekt om elkaar verder te helpen. Daar is het Food100-netwerk een mooi voorbeeld van. We moeten het samen op een efficiënte en vooral eerlijke manier doen, zonder mensen te veroordelen of in hoeken te drukken. Daarbij is respect voor ieders verdienmodel en achtergrond essentieel.”

“Hoe kan het dat een land als Nederland, de oorsprong van vrijwel alle agrarische innovaties, zo slecht omgaat met zijn boeren?"

Waar ben je het meest trots op?

“De agrarische sector wordt keer op keer beproefd en bestookt, terwijl boeren met vele goede dingen bezig zijn. Ik spreek veel slimme, jonge boeren die overlopen van ambitie, maar hun toekomst niet al te positief inzien, en dat doet mij pijn. Hoe kan het toch dat een land als Nederland, de oorsprong van vrijwel alle agrarische innovaties, zo slecht omgaat met zijn boeren? Als bestuurslid van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) zet ik me in voor de belangen van boeren en tuinders tot en met 35 jaar. Het maakt me erg trots ik de jonge boeren van Nederland mag vertegenwoordigen.”

mpv-BeemsterV059arkens-.JPG

Wat is jouw advies aan collega’s in de voedselsector?

“Het is erg belangrijk om niet te oordelen vanuit onwetendheid.  Al je te vroeg oordeelt, mis je kansen en vooral uitdagingen. Op onze boerderij bijvoorbeeld, mag ik bezoekers regelmatig uitleggen wat we doen. En natuurlijk zitten daar wel eens mensen tussen die anders denken dan ik over de veehouderij. Maar juist wanneer je dan het gesprek aangaat, zonder te denken in goed of fout, kom je er vaak achter dat je het met elkaar eens bent. En wanneer dat niet het geval is, is er vaak alsnog wederzijds respect.”

Hoe ziet ons voedsellandschap er over tien jaar uit als het aan jou ligt?

“Hopelijk is het voedsellandschap over tien jaar een realistisch en eerlijk landschap. Een werkbare toekomst, waarin de hele keten transparant en rechtvaardig is. Een keten die is afgestemd op de vraag van de consument, die zij onafhankelijk van de afnemers bepalen. Mijn rol daarin? Ik baan de weg naar verbinding.”

Samen met de gamechangers zoals Tim bouwen aan een toekomstbestendig voedselsysteem? Meld je aan voor het Food100 en maak kans op een plek in de lijst van 2020.

bottom of page