top of page

De verbinder tussen boeren en burgers: Geert van der Veer

Zoekend naar de verbinding tussen boer en burger startte Geert van der Veer de beweging Herenboeren. Met de zogenoemde Herenboerderijen verbindt hij duizenden huishoudens in Nederland met hun boeren. De farming communities die ontstaan zijn het bewijs dat burgers heel goed in staat zijn om te organiseren welk voedsel op hun bord ligt.

Foto Peter de Koning.png

Meer foodhelden

De_lekkere_man_�_NSlagmolen_2018-25_(1

Anne Reijnders

Mannenvlees in de spotlight bij De Lekker Man

Johan Leenders - Oranjehoen

Johan Leenders

Minder voedselverspilling door de Oranjehoen

Boer Brunia.jpg

Jaring Brunia

Zelfbewuste ondernemende boer bij Boer Brunia

4K4A2319 liggend.jpg

Isabel Boerdam

De positieve impact van het eten van minder vlees en vis

Foto 4 vissers.jpg

Zoutkamper-vissers

Het veiligstellen van vis voor toekomstige generaties

Wat is een Herenboerderij?

“Als Herenboeren staan wij voor de traditie van het Nederlandse voedsellandschap, waarbij een waardering voor de grote variatie aan plant- en diersoorten centraal staat. Dit hebben we met het concept ‘Herenboerderij’  in een eigentijds jasje gestoken. Herenboerderijen zijn boerderijen waar per onderneming zo’n 200 huishoudens aan meewerken. Die boerderijen voeden zo’n 500 monden per boerderij met een gemengd pakket aan producten van, op en om het land zoals groenten, eieren of vlees.”

Welke voedselverandering wil je met dit initiatief teweegbrengen? 

“De afstand tussen de burger en zijn eten is groot geworden. Dat de supermarkten vol liggen is een gegeven dat we heel normaal vinden. Maar daarmee zijn we onze voedselvaardigheden van vroeger kwijtgeraakt. Met de farming communities van de Herenboerderijen kunnen mensen die dat willen op de boerderij helpen bij het zaaien en oogsten. Daarnaast vinden ze ontspanning en contact in het landschap rondom de boerderij. Op deze manier herstellen we de brug tussen de mens en zijn voedsel.”

Foto Ivar pel.jpg

Wat motiveert je om te blijven werken aan een beter voedselsysteem?

“Ik kijk met een positieve blik naar de toekomst. Nederlanders hebben een flinke dosis werklust  en we hebben als land genoeg knappe koppen ons midden. Als het ergens kan, dan moet het hier zijn. Het is een kwestie van je mouwen opstropen en je schouders eronder zetten. Dat wordt elke keer weer bevestigd door de mensen die ik zie werken aan de oplossingen van morgen.”

“We zijn los komen te staan van ons voedsel en de vaardigheden die daarbij horen”

Hoe is het om je idee tot leven te zien komen?

“Het maakt me trots om te zien dat zoveel mensen elke dag bezig zijn om van de Herenboerderij-beweging een succes te maken. Op dit moment bereiken we tussen de 4000 en 10.000 huishoudens die willen eten van een Herenboerderij. Het is iets wat ooit op een paar A4’tjes begon en nu is uitgegroeid tot een concept waar duizenden mensen actief aan bijdragen. Dat is prachtig om te zien, want uiteindelijk is Herenboeren natuurlijk niets als er geen mensen zijn die ermee aan de slag willen gaan.”

Foto Herenboeren.jpg

Hoe helpen de leden van het Food100-netwerk elkaar?

“Ik denk dat we vooral moeten werken vanuit een ‘yes we can-mentaliteit’. Het is belangrijk dat we positief blijven. Je ziet dat de leden van het Food100-netwerk onderling een visie delen en een bepaalde richting opgaan. Het is heel goed als we elkaar daarin steunen.”

Maak jij je hard voor van een beter voedselsysteem en kun jij ook wel een steuntje in de rug gebruiken in jouw strijd? Meld je aan voor het Food100 en maak kans op een plek in de lijst van 2020.

bottom of page