Mannenvlees-cateraar: Anne Reijnders

Onder het motto: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ krijgt onderneemster Anne Reijnders (28) verrassend veel voor elkaar. Met haar catering-bedrijf ‘De Lekkere Man’ zet ze vergeten mannenvlees in de spotlight. “Want ook van het vlees van stieren, bokken en hanen kun je iets héél lekkers maken.” Anne vertelt hoe zij haar stempel op de toekomst van ons voedselsysteem drukt.

© Nina Slagmolen

Hoe zet jij je in voor een beter voedselsysteem?

“Zonder dat veel mensen het weten, wordt achter de schermen van onze boter-, kaas- en eierindustrie, het mannelijke geslacht van veel dieren afgevoerd als ongewenst bijproduct. Stieren, bokken en hanen leveren geen melk, eieren of gewenst vlees en worden daarom vaak direct na hun geboorte afgemaakt. ‘De Lekkere Man’ maakt van de mannetjes lekkere producten zoals bokkenrookworst en stierenstoofvlees. Want er is geen enkel excuus om levende dieren als afvalproduct te behandelen.”

Hoe bestrijd je deze mannenvlees-verspilling?

“Dat er geen recepten bestonden voor mannenvlees, geeft wel aan hoe vergeten de mannetjes zijn binnen de vee-industrie. Die bereiding hebben wij na 2,5 jaar oefenen wel onder de knie. In oktober 2019 organiseerden we ons eerste ‘stal-diner’ bij een van onze bokkenboeren om geïnteresseerden in verbinding te brengen met het verhaal achter mannenvlees. Een enorm geslaagd event. Zo creëerden we bewustzijn over de kwestie en bewezen we wat voor moois je kunt doen met mannenvlees.”

“Er is geen enkel excuus om levende dieren als afvalproduct te behandelen.”

Heb je een persoonlijke motto?

“Pippi Langkous zei altijd: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.’ Dat past goed bij mij als ondernemer. ‘Ja’ zeggen tegen nieuwe, spannende dingen en er simpelweg voor gaan. Iedereen doet maar wat toch? Dat vind ik een geruststellende gedacht. Je moet je beseffen dat zelfs Mark Rutte elke dag maar wat doet.”

Meer foodhelden

Johan Leenders

Minder voedselverspilling door de Oranjehoen

Jaring Brunia

Zelfbewuste ondernemende boer bij Boer Brunia

Isabel Boerdam

De positieve impact van het eten van minder vlees en vis

Zoutkamper-vissers

Het veiligstellen van vis voor toekomstige generaties

Sytze van Stempvoort

De duurzame schillenboer van de 21e eeuw

© Kimberley Verhoof

Wat zou je aan andere jonge ondernemers willen meegeven?

“Ik merk dat mensen het vaak moeilijk vinden om iemand te benaderen waarvan ze denken dat-ie te druk is. Laat men dat alsjeblieft zelf beslissen. Bel ze gewoon of stuur ze desnoods een mailtje. Je moet je realiseren hoeveel potentiële kansen je mist, door zelf in te vullen dat iemand te druk is. In praktijk staan veel mensen daar gewoon voor open.”

Maak jij je hard voor van een beter voedselsysteem en kun jij ook wel een steuntje in de rug gebruiken in jouw strijd? Meld je aan voor het Food100 en maak kans op een plek in de lijst van 2020.

  • Facebook
  • LinkedIn Social Icon

Nieuwe Kazernelaan 2-D42

6711 JC, Ede

Email: info@food100.nl

Telefoon: 0318-493132

Heb je vragen over de Food100? Mail of bel ons gerust!

Lees hier onze privacy policy

Contact

 ©Food100 2020