top of page

Speciale vermelding 2018
Sytze van Stempvoort

Foto PP kernteam ED artikel 30-11-2018.j
‘Chef Schillenboer’ Sytze van Stempvoort is het jonge brein achter no-waste initiatief PeelPioneers. De zogenoemde ‘duurzame schillenboer van de 21e eeuw’ haalt de bruikbare bestanddelen uit weggegooide citrusschillen, zodat deze als grondstof kunnen dienen voor nieuwe producten. Deze innovatieve manier van reststroomverwerking is in korte tijd opgezet door open samen te werken met verschillende partijen. Ontdek in dit artikel de plannen voor 2019 en Sytze’s ambitie voor toekomst.

Welke voedselverandering brengen jullie teweeg?

Jaarlijks gooien we in Nederland ruim 250 miljoen kilo citrusschillen weg. Deze schillen worden verbrand of vergist en daarmee gaan de grondstoffen in de schil voor verloren. Zonde!

 

Wij verwerken citrusschillen tot functionele ingrediënten, zoals etherische oliën die dienen als smaakstoffen voor verschillende levensmiddelen. Daarnaast leveren we vezelrijke citruspulp aan veehouderijen die deze pulp gebruiken als gezonde bijvoeding voor het vee.


"Wij maken lokale en circulaire grondstoffen uit sinaasappelschillen die eerst als afval werden gezien"

 

Wat hebben jullie in 2018 gedaan om het voedselsysteem te verbeteren en wat zijn jullie plannen voor 2019?

In 2018 hebben we onze eerste fabriek geopend in Noord-Brabant waar we dagelijks zo’n 40.000 kilo schillen verwerken. In 2019 gaan we niet alleen meer schillen verwerken, maar onttrekken we ook meerdere bestanddelen uit de schillen. Naast het produceren van etherische oliën en citruspulp is onze R&D-afdeling druk bezig met onderzoek naar de bestanddelen: cellulose (een grondstof voor papier en verf), pectine (een verdikkingsmiddel voor producten zoals jam) en flavonoïde (een antioxidant voor dranken en voedingssupplementen).

Waar zijn jullie het meest trots op?

Allereerst zijn we enorm trots dat we erin geslaagd zijn om afval om te zetten naar bruikbare grondstoffen. Daarnaast is ons een rechtsoordeel verleend door de staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waarin staat dat de schillen geen afval meer zijn.

Wat is jullie ambitie?
In 2022 zijn wij dé verwerker van citrusschillen in Noordwest-Europa. Om dit te realiseren openen we in de toekomst meerdere productielocaties verdeeld over deze regio. De consument kan dus zorgeloos zijn verse sap blijven drinken, want er is een lokale, duurzame oplossing voor de citrusschillen die overblijven.

Naast Sytze is ook Inge Vleemingh een van de speciale vermeldingen van 2018. Ontdek hier haar bijdrage aan een duurzamer voedselsysteem!

bottom of page