top of page

Eva Koffeman geeft jongeren een stem in de voedselpolitiek

Eva Koffeman schoof als 21-jarige aan bij het landbouwministerie en belde met internationale politici om te zorgen dat beleidsmakers luisteren naar de jeugd. De voormalig VN Jongerenvertegenwoordiger maakte zich hard voor meer langetermijnvisie over biodiversiteit en voedsel. Het idee dat Nederland als klein landje geen impact kan maken is onzin volgens Eva. Zij vindt dat we als grote voedselproducent een voorbeeldrol moeten vervullen met de aanpak van stikstofuitstoot, biodiversiteitsverlies en milieuvervuiling.

Eva Koffeman_1200x628.png

Meer over de foodhelden

arjuna.png

Arjuna Huis in 't Veld
De boerin als landschapsbeheerder

Wilma.png

Wilma Oosthoek
Zorgt voor meer verbinding tussen arts, patiënt en boer

JORIS.png

Joris Bijdendijk
Pionier & ambassadeur van sociale gastronomie

Wilbert 1.png

Wilbert van de Kamp
Activistisch, creatief en sociaal ondernemen

Food100 - foodheld Samuel Levie Brandt &

Samuel Levie
Zo zet Samuel zich in voor een beter voedselsysteem

Waarom ben je zo gedreven om het voedselsysteem te verduurzamen?

“Dat heb ik van huis uit meegekregen. Ik ben opgegroeid tussen de bossen op de Veluwe, daar zag ik al vanaf jonge leeftijd de schoonheid van de natuur. Mijn ouders namen me mee naar protesten tegen de jacht en legden uit dat wat je eet gevolgen heeft voor de planeet. Daarom ben ik al mijn hele leven vegetariër. Als tiener ging ik me verdiepen in het voedselsysteem en klimaatverandering. Toen realiseerde ik me pas echt dat het mijn verantwoordelijkheid is om dit probleem aan te pakken, het gaat om mijn toekomst en niet die van oudere generaties.”

Hoe heb je als VN Jongerenvertegenwoordiger impact gemaakt?
“Ik ging met jongeren in gesprek over hun zorgen, ideeën en toekomstdromen rondom biodiversiteit en voedsel. Ik sprak plantenwetenschappers met zorgen over bodemverarming en jonge boeren die onzeker zijn over hun toekomst. Daarnaast vragen veel jonge mensen zich af hoe we de groeiende wereldbevolking gaan voeden. 

Als Jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit & Voedsel zorgde ik ervoor dat de stem van  die jongeren gehoord wordt op het internationale toneel. Zo mocht ik bijvoorbeeld meeschrijven aan de speech voor de Food Systems Summit van de Verenigde Naties vanuit het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.”

 

“De mens heeft zich boven de natuur geplaatst. We dragen ons als alleenheersers en dat is de grootste oorzaak van alle voedselproblemen.”

Welk advies geef je namens Nederlandse jongeren aan de politiek?
“Beleidsmakers vergeten nog te vaak om naar de lange termijn te kijken, dat baart me zorgen. Er wordt veel gepraat, maar er is weinig actie. Zoals Greta Thunberg zegt: ‘er is geen planeet B, maar ook geen planeet bla bla bla’. Jongeren moeten daarom meer gelegenheid krijgen om mee te beslissen over hun toekomst. 


Jonge mensen zijn zich bewust van de urgentie om biodiversiteitsverlies aan te pakken, veel meer dan de generatie van onze ouders. In de laatste 120 jaar is alleen al in Nederland 85% van de biodiversiteit verdwenen. Daarnaast hoor ik van jongeren dat er een gebrek is aan voedseleducatie, zowel voor consumenten als voor producenten. Er moet geïnvesteerd worden zodat iedereen weet wat gezond eten en gezond boeren inhoudt.


De mens heeft zich ten onrechte boven de natuur geplaatst, terwijl de mens maar 0,01% van het leven op aarde uitmaakt. We gedragen ons als alleenheersers en dat is de grootste oorzaak van alle voedselproblemen. Wanneer we onszelf als onderdeel van de natuur zien, zouden we de Amazone niet zomaar kappen om veevoer te verbouwen zodat we hamburgers kunnen eten. Het invoeren van true pricing kan daarbij helpen. Als we vervuilende etenswaren duurder maken en gezonde opties goedkoper, dan help je mensen om betere keuzes te maken.

Food100 - NSlagmolen 20 september 2021161 (1).jpg

Waar ben je het afgelopen jaar nog meer mee bezig geweest?

“Ik heb een fascinatie voor gedragsverandering als middel om het voedselsysteem te verbeteren: hoe krijg je mensen in beweging en hoe breng je nieuwe maatregelen aan de man? Daarom heb ik in mijn masterscriptie onderzoek gedaan naar ‘Carnivoor? Geef het door!’, een briljante perspectiefwissel van gedragseconoom Henriëtte Prast, hoogleraar aan Universiteit Tilburg. Bij veel evenementen wordt standaard vlees aangeboden, vegetariërs moeten vooraf aangeven dat ze iets anders willen. Prast stelt voor dat we dit omdraaien: vegetarisch wordt de standaard en vleesliefhebbers moeten hun wensen vooraf aangeven. Ik heb het effect daarvan onderzocht en het blijkt mensen goed te stimuleren uit zichzelf betere keuzes te laten maken als de sociale norm ze daarbij helpt. In een online experiment met 20.000 deelnemers bleek dat het aantal mensen dat een vegetarisch menu neemt meer dan verdubbelt wanneer het de standaardoptie is, het stijgt van 21% naar 52%.”

Hoe kijk je terug op de Food100 verkiezing?

“Ik was ontzettend verrast toen ik de mail opende over mijn nominatie, ik weet nog altijd niet wie me heeft aangemeld! De uitreiking was mega leuk, de benoeming tot Foodheld is een belangrijke erkenning van mijn werk. Als Foodheld voel je je onderdeel van een netwerk. Mensen weten je beter te vinden en zo zorgt de titel ook voor meer bekendheid.” 

Ben of ken jij iemand die zich net als Eva inzet voor een beter, eerlijker en duurzamer voedselsysteem? De aanmeldingen voor de Food100 van 2022 zijn geopend! Meld jezelf aan of nomineer een andere voedselveranderaar die volgens jou een plek op deze lijst verdient.

bottom of page