top of page

Leonie Horne werkt aan een gezond voedselaanbod in 77 ziekenhuizen en zorginstellingen

“Verandering is spannend”,  zegt projectcoördinator Leonie Horne van Goede Zorg Proef Je. "Je krijgt veel tegengas, dus je moet sterk in je schoenen staan. Daarom vind ik het fantastisch dat zoveel ziekenhuizen en zorginstellingen het aandurven en hun handtekening hebben gezet onder onze intentieverklaring voor een gezonder voedselaanbod.” Samen met deze 77 zorgaanbieders werkt Leonie aan betere maaltijden voor patiënten, bezoekers en medewerkers, in lijn met het Nationaal Preventieakkoord tegen overgewicht en obesitas..

Scherm­afbeelding 2023-04-20 om 14.36.19.png

Meer over de foodhelden

Maurits-Tofohr-Partner-kopieren-1.jpeg
Yasmina Khababi.jpeg
food100--ninaslagmolen25november2022_-62_52537710556_o.jpg
Abdelhamid_Food100 - NSlagmolen 20 september 202136.jpg
KUMASI CORE TEAM-min (2).jpg

Linda Klunder
Verandering in de frisdrank- en cacaoindustrie

“Het klinkt logisch: gezonde voeding in het ziekenhuis. Maar veel mensen zijn onbekend met de rol van voeding in preventie. Daarom zet ik me met Goede Zorg Proef Je in om ziekenhuizen mee te krijgen in onze beweging. Als straks alle ziekenhuizen gezonde voeding aanbieden, maken we een enorme impact op de gezondheid van Nederland.

Volgens het Nationaal Preventieakkoord moet in 2025 vijftig procent van de Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen een gezond aanbod hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. In 2030 moet dat zelfs honderd procent zijn. Goede Zorg Proef Je helpt facilitair managers, diëtisten, cateringmedewerkers, artsen en verpleegkundigen om de maaltijdopties in hun ziekenhuis te verbeteren. We willen mensen zo veel mogelijk verleiden om de juiste, gezonde keuze te maken, zonder hen iets op te leggen. Daarom is er veel aandacht voor niet alleen de nutriënten, maar bijvoorbeeld ook voor de inrichting van het restaurant. Liggen er vooral volkorenbroodjes? Is er een watertappunt? Liggen er gezonde of ongezonde snacks bij de kassa?

Ervaringen delen
Ieder ziekenhuis kiest zijn eigen aanpak. Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft de frituur volledig de deur uitgedaan, terwijl een ander ziekenhuis ervoor kiest om frituursnacks voortaan in een cyclus aan te bieden. Vanuit Goede Zorg Proef Je willen we vooral voorkomen dat elk ziekenhuis het wiel opnieuw moet uitvinden. Wij bieden een netwerk aan, een podium waarop ziekenhuizen hun ervaringen kunnen delen. We hebben regelmatig bijeenkomsten waarin ideeën worden gedeeld en alle partijen samen kunnen discussiëren over de beste manier om gezonde voeding te implementeren.

Scherm­afbeelding 2023-04-20 om 14.38.30.png

Gezonde keuze in de toekomst

We willen niet alleen de keuze beïnvloeden die mensen maken in het ziekenhuis, maar ook daarbuiten. Ziekenhuizen en zorginstellingen kunnen een voorbeeldfunctie vervullen door een gezondere eetomgeving te creëren voor hun medewerkers en bezoekers. Daarom is het ook zo belangrijk om te verleiden in plaats van verplichten. Het gaat ook niet om het weghalen van het broodje kroket, maar om die drie gezonde opties die ernaast komen te liggen. Of maak het makkelijk om groente en fruit te kiezen door het alvast al in stukjes te snijden of bereiden. Zo kom je niet belerend over. De keuze ligt bij de patiënt, bezoeker of medewerker. Je maakt het alleen een beetje makkelijker om een gezonde keus te maken.

Om zorgaanbieders te ondersteunen hebben we 12 toolkits gemaakt met daarin praktische tips uit de praktijk en wetenschappelijke inzichten. In een daarvan laten we ook de financiële voordelen van gezonde voeding in de zorg zien. Patiënten liggen bijvoorbeeld korter in het ziekenhuis en betere maaltijden zorgen voor preventie van chronische ziekten."

Leonie over de Food100

“Mijn plek in de Food100 motiveert me voor mijn werk bij Alliantie Voeding in de Zorg. Het is toch fantastisch dat er minstens 99 andere mensen in Nederland zijn die met zoveel passie hun werk doen? Niet alleen uit mijn eigen bubbel, maar ook in hele andere hoeken van de foodwereld. Als vegan zijnde vond ik het heel leuk om in contact te komen met BoerBas. Ik heb veel geleerd over zijn werk als varkensboer, er ging een totaal andere wereld voor me open!”

Food100 van 2023

Ben of ken jij iemand die zich net als Leonie inzet voor een beter, eerlijker en duurzamer voedselsysteem? De aanmeldingen voor de Food100 van 2023 zijn geopend! Meld jezelf aan of nomineer een andere voedselveranderaar die volgens jou een plek op deze lijst verdient.

bottom of page