
Selectie Food100
De vakjury stelt op basis van twee beoordelingsrondes de Food100-lijst samen. Op basis van alle aanmeldingen wordt eerst een groslijst samengesteld. Tijdens het eerste juryoverleg nomineert ieder jurylid vanuit zijn of haar eigen expertise een top 20 aan kandidaten. Tijdens het tweede juryoverleg worden de kandidaten op de shortlist door alle juryleden beoordeeld op basis van vier criteria met behulp van een puntensysteem. Hierop is de samenstelling van de Food100-lijst gebaseerd.
Criteria
Daadkracht
De mate waarin het de kandidaat lukt om doelen daadwerkelijk te verwezenlijken.
Innovativiteit
De mate waarin de kandidaat op een vlak vernieuwend is en daarmee een voorbeeldfunctie heeft.
People, planet, profit
De mate waarop de kandidaat een brede kijk heeft op duurzaamheid in de agri-food sector.
Delen
De mate waarin de kandidaat in staat is om zijn of haar kennis, netwerk en inzichten te delen.
De jury
Zeven deskundige professionals uit de foodsector met ieder een eigen expertise vormen samen de Food100-jury. Samen bepalen zij Food100 van 2022.
Tarique is al jaren actief bezig met de voedselketen. Als mede-oprichter van Protix richt hij zich op de verduurzaming van de voedselketen door afval te verminderen en insecten te gebruiken als diervoeding, net als in de natuur. Daarnaast is Tarique verbonden aan Shift Invest, een VC “cleantech” fonds dat o.a. investeert in duurzame foodagri startups. Via foodservice bedrijf Vermaat, welke actief is op gebied van B2B en B2C food-innovaties, ook een directe link met toepassingen en consumenten.
Dr. Jeroen Candel is universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Wageningen Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de vraag hoe overheden, van lokaal tot Europees niveau, een transitie naar een duurzamer voedselsysteem kunnen realiseren. Hij is daarnaast lid van de Raad voor Dieraangelegenheden en de raad van toezicht van de Transitiecoalitie Voedsel.
Isabel Boerdam (1990) is vegetariër sinds haar negende. In 2013 startte ze haar blog De Hippe Vegetariër dat inmiddels het grootste vegetarische platform van Nederland is. In 2016 publiceerde ze haar gelijknamige boek en recent haar nieuwe VEGABIJBEL. In 2018 lanceerde Isabel de succesvolle eerste editie van haar Nationale Week Zonder Vlees waarmee ze Nederland in beweging bracht en bekroond werd met de titel ‘Gamechanger’ in de Food100 en 'CommunicatieTalent 2018'.
Als jonge varkenshouder ben ik actief bezig met dieren in het breedste perspectief, van verzorging tot verkoop in ons eigen streekproduct en alles daaromheen. Naast onze boerderij ben ik ook dagelijks bestuur lid van NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt), waar ik opkom en in gesprek ga voor de belangen van de jonge intensieve veehouders in Nederland. In 2019 mocht ik zelfs een speciale vermelding in de Food100 op mijn naam schrijven!
Gedreven door maatschappelijke uitdagingen zoals inclusie, gezondheid, (sociale) ongelijkheid en het klimaat startte Dalila 2 jaar geleden stichting Het Eetschap. Een duurzaam voedselsysteem is voor haar pas succesvol als het ook een sociaal systeem is, waarin goed eten écht voor iedereen toegankelijk is.
Christiaan is zelfstandig adviseur en helpt organisaties in diverse branches in Nederland op het vlak van strategie, innovatie en transformatie. In de 10 jaar dat Christiaan werkzaam was bij Albert Heijn was zijn zoektocht naar vernieuwing de drijver in iedere rol. Door kleine stappen; hoe kunnen we het vandaag weer een stapje beter doen dan gisteren, alsmede door grote stappen als bedenker van de Food Rebels.
Anne Reijnders is een all-round verhalenverteller. Door middel van nieuwe inzichten, verhalen en producten inspireert ze mensen tot nieuw eetgedrag. Dit doet ze als freelance programmamaker en middels haar cateringbedrijf De Lekkere Man.