
Selectie Food100
De vakjury stelt op basis van twee beoordelingsrondes de Food100-lijst samen. Op basis van alle aanmeldingen wordt eerst een groslijst samengesteld. Tijdens het eerste juryoverleg nomineert ieder jurylid vanuit zijn of haar eigen expertise een top 20 aan kandidaten. Tijdens het tweede juryoverleg worden de kandidaten op de shortlist door alle juryleden beoordeeld op basis van vier criteria met behulp van een puntensysteem. Hierop is de samenstelling van de Food100-lijst gebaseerd.
Criteria
Daadkracht
De mate waarin het de kandidaat lukt om doelen daadwerkelijk te verwezenlijken.
Innovativiteit
De mate waarin de kandidaat op een vlak vernieuwend is en daarmee een voorbeeldfunctie heeft.
People, planet, profit
De mate waarop de kandidaat een brede kijk heeft op duurzaamheid in de agri-food sector.
Delen
De mate waarin de kandidaat in staat is om zijn of haar kennis, netwerk en inzichten te delen.
De jury
Acht deskundige professionals uit de foodsector met ieder een eigen expertise vormen samen de Food100-jury. Samen bepalen zij Food100 van 2023.

Anouk (1992) startte met een achtergrond als diëtist en chef in 2018 Health Food Wall (HFW), met een missie om vers en plantaardig eten net zo snel en makkelijk aan te bieden als fastfood. In 2019 rolde HFW uit naar Schiphol Airport. Inmiddels zijn de HFW-koelingen door heel Nederland te vinden in o.a. ziekenhuizen, scholen en kantoren. Anouk heeft 3 jaar een plek weten te bemachtigen in de Food100.

Bas Antonissen (1988) had nooit de ambitie om de varkenshouderij van zijn ouders over te nemen. Totdat hij geïnspireerd raakte in het idee van een biologische varkenshouderij. Samen met zijn ouders schakelde hij om. Inmiddels is hij mede-eigenaar van BoerBas, een gesloten varkenshouderij, wat inhoudt dat alle dieren op het bedrijf geboren worden en daar blijven. Eerlijk zaken doen in een open, transparante keten waarin de boer financieel en emotioneel gewaardeerd wordt.

Christiaan is zelfstandig adviseur en helpt organisaties in diverse branches in Nederland op het vlak van strategie, innovatie en transformatie. In de 10 jaar dat Christiaan werkzaam was bij Albert Heijn was zijn zoektocht naar vernieuwing de drijver in iedere rol. Door kleine stappen; hoe kunnen we het vandaag weer een stapje beter doen dan gisteren, alsmede door grote stappen als bedenker van de Food Rebels.

Dr. Jeroen Candel is universitair hoofddocent bestuurskunde aan de Wageningen Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de vraag hoe overheden, van lokaal tot Europees niveau, een transitie naar een duurzamer voedselsysteem kunnen realiseren. Hij is daarnaast lid van de Raad voor Dieraangelegenheden en de raad van toezicht van de Transitiecoalitie Voedsel.

Lisanne van Oosterhoud start per 1 mei als programmamanager Next Tech Food Factories, samenwerking tussen Agrifood Capital en Brainport Development. Hierbij richt ze zich op de samenwerking tussen voedselverwerkende bedrijven, hightech leveranciers en machinebouwers voor de ontwikkeling en implementatie van robotisering, AI en andere slimme technologieën in de voedselverwerking. Daarnaast is ze onderdeel van World Food Forum, Patricipatietafel Voedsel van RVO en Klimaatpact-ambassadeurs.

Maartje startte haar carrière in de sales en marketing en deed ondertussen de Youth Food Movement academie waar zij alles leerde over een verantwoord(er) voedselsysteem. Hier leerde ze Lotte Wouters kennen en werd partner bij duurzaam cateringbedrijf The Food Line-up, de eerste cateraar in Europa met B Corp certificering. In 2022 startte zij als mede-eigenaar Plant FWD: een platform en jaarlijks congres voor het versnellen van de eiwittransitie.

Sheila (1965) is vanaf 2014 venture partner en co-founder bij impact durfinvesteerder NBI Impact Investors. Ze is sinds 2019 gecertificeerd Non-Executive Director via het INSEAD IDP programma. Haar carrière is een combinatie van executive ervaring en co-founding bedrijven. In 2020 ontving zij het diploma Superior Culinary Arts aan Le Cordon Bleu in Parijs, nu gespecialiseerd in duurzame gastronomie. Daarnaast schrijft ze voor Food Inspiration en is veelgevraagd spreker op (management) congressen

Tarique is al jaren actief bezig met de voedselketen. Als mede-oprichter van Protix richt hij zich op de verduurzaming van de voedselketen door afval te verminderen en insecten te gebruiken als diervoeding, net als in de natuur. Daarnaast is Tarique verbonden aan Shift Invest, een VC “cleantech” fonds dat o.a. investeert in duurzame foodagri startups. Via foodservice bedrijf Vermaat, welke actief is op gebied van B2B en B2C food-innovaties, ook een directe link met toepassingen en consumenten.