top of page

Speciale vermelding 2018
Jaring Brunia

Boer Brunia.jpg
Jaring Brunia is een zelfbewuste ondernemende boer die gelooft dat duurzaam boeren draait om een gezonde planeet, maar ook om het werkgeluk van de boer zelf. Boer Brunia boert zonder kunstmest en krachtvoer te gebruiken, draait een gezond rendement en houdt het boeren ondertussen leuk voor zichzelf zodat hij tijd overhoudt voor innovatie. Zijn aanpak is schaalbaar en een voorbeeld voor anderen. 

"Als we de koe terugbrengen naar zijn essentie, kunnen we een mooier platteland creëren met uiteindelijk een beter verdienmodel voor de boer."

 

Wat is de voedselverandering die jij teweeg brengen?
"Ik wil teweeg brengen dat boeren meer met de natuur gaan werken, de natuur zien als kennis en inspiratiebron in plaats van ertegen te vechten. Natuur en boeren gaan erg goed samen, concentreer je op de dingen die je kunt veranderen. De afgelopen decennia hebben we veel tussen gras en koe bedacht, maar als we de koe weer terug brengen naar zijn essentie, gras om te zetten in waardevol voedsel, kunnen we een mooier platteland creëren met meer natuur en uiteindelijk een beter verdienmodel voor de boer."

Wat hebben jullie in 2018 gedaan om het voedselsysteem te verbeteren en wat zijn jullie plannen voor 2019?

"In 2018 heb ik veel "gepost" op social media om mijn verhaal te vertellen en mensen kennis te laten maken met mijn denkwijze. Dit jaar ben ik bezig met het opstarten van een coachingsbedrijf om boeren daadwerkelijk advies te geven. Daarnaast zijn we aan het overschakelen naar Biologisch-dynamische landbouw, hebben we een voedselbos aangeplant en bouwen we een nieuwe bedrijfswoning."

Waar ben je het meest trots op?

"Dat ik het bedrijf van mijn ouders weer nieuw leven in heb kunnen blazen na een periode van stilstand. Alle nieuwe ontwikkelingen heb ik gedaan op basis van mijn eigen visie, dicht bij de natuur en dicht bij mezelf, ik geloofde erin en heb dat waargemaakt."

Wat zien jij als het belangrijkste doel voor Food100? Welke opdracht zouden je ons mee willen geven?
"Het is belangrijk om jonge pioniers met elkaar in contact te brengen en een podium te geven waar ze gewaardeerd worden. Vaak worden pioniers eerst raar aangekeken maar met de juiste waardering krijgt iemand weer energie om door te gaan. Als opdracht zou ik willen meegeven om nog meer te zorgen dat de mensen met elkaar in contact komen, wellicht met regiobijeenkomsten. Zodat de energie van de pioniers kan gaan stromen."

bottom of page