top of page

Duurzame verbinder in de hotellerie: Malou van der Burgt

Duurzaamheid op de kaart zetten. Dat is het doel van Malou van der Burgt, Operations Coordinator bij EVENT Hotels. Of het nou gaat over voedselverspilling of het verkorten van de keten, deze verbinder pakt elk onderdeel aan om een duurzame verandering teweeg te brengen. EVENT Hotels beheert verschillende hotelmerken, waaronder Bilderberg, Mercure, Novotel en Ibis. Het afgelopen jaar zijn weliswaar wat projecten gepauzeerd, maar Malou zette door en realiseerde interessante nieuwe samenwerkingen. 

Bilderberg Oosterbeek  - koeken en gerec

Meer over de foodhelden

FOOD100_2020_preview-13_1200x628.jpg

De foodhelden van 2020

Ontdek wie de foodhelden van de Food100 2020 zijn

StudioFood100_Facebook_evenement_cover_1

Studio Food100

De officiële bekendmaking van de Food100 van 2020

robert ten kate 09.png

Robert ten Kate

Boerenzoon die de politiek op zocht

mpv-BeemsterV007arkens- (1).png

Tim van der Mark

Vertegenwoordiger van jonge boeren en tuinders

20191002_brouwhuis_jan-paul_hr-12 (1).pn

Jan-Paul Rutten
Werken naar het meest duurzame brouwhuis van Europa 

Credits: Sander Damen

Hoe maak jij je hard voor duurzaamheid binnen EVENT Hotels?

“Door gewoon aan de slag te gaan en mijn collega’s in de bediening, in de keuken en sales hierbij te betrekken. Zo sla ik een brug tussen de operatie en het beleid, en creëer ik draagvlak om de plannen steeds groter aan te pakken. Ik ben begonnen bij het tegengaan van voedselverspilling. Eerst door handmatig te wegen wat er in de kliko verdween en daarna door het aangaan van een samenwerking met Orbisk, een voedselverspillingsmonitor voor horecagelegenheden. Door het plaatsen van de Orbisk-monitor krijg ik gedetailleerd inzicht in de afvalstroom op verschillende locaties en kunnen we gerichter zoeken naar de oplossing.”

Hoe verander jij het voedselsysteem in 2021?

“We zijn recent het project ‘Heerlijk en Eerlijk’ gestart om duurzamer en lokaler in te kopen. Via de Food100-lijst heb ik Johan Leenders leren kennen, die op zijn energieneutrale boerderij een nieuw kippenras ontwikkelde: de Oranjehoen. Een vijfsterrenkip die dankzij haar gezonde, biologische voeding geen antibiotica nodig heeft. Deze voeding bestaat uit een mix van wortel, rode bieten en kruiden, die Johan zelf verbouwt. Zo krijgen reststromen die ongeschikt zijn voor winkels weer waarde voor de kippen. Die prachtig oranje kleuren van dit voer, en hun vlees krijgt er extra smaak van. Het verhaal van de Oranjehoen en Johans missie om de akkerbouw structureel te veranderen, hebben mij overtuigd om meer van zulke samenwerkingen aan te gaan. Zo veranderen we niet alleen het voedselsysteem, maar bieden we ook meerwaarde voor onze gasten. Door deze inspirerende verhalen te vertellen, wordt het serveren van de gerechten echt een beleving.”

oranjehoen small (1).jpg

Credits: Sander Damen

Waar ben je het meest trots op?

“Dat we steeds duurzamer worden binnen de EVENT Hotels. Het zijn kleine stappen, maar het geeft heel veel energie. We kijken op verschillende fronten wat er mogelijk is. Dat kan gaan over het terugdringen van voedselverspilling of de totale uitstoot van onze hotels, maar we nemen ook de duurzame wensen van onze gasten hierin mee. Meer laadpalen voor elektrische auto’s is hier een goed voorbeeld van. De keuzes die we hierin maken en de impact die dat oplevert, leggen we vast. Dat we de onze duurzame ambities echt omzetten in concrete acties, daar ben ik echt trots op.

Wat heeft het netwerk rondom Food100 voor jou betekend afgelopen jaar?

“Het werd voor mij ineens een stuk makkelijker om andere voedselveranderaars te benaderen. Ik hecht er veel waarde aan om samen over een oplossing na te denken, en door het netwerk leer je mensen kennen die je echt verder kunnen helpen. Met Wilbert van de Kamp, oprichter van Wilpret en een van de foodhelden van 2020, heb ik bijvoorbeeld gesproken over hoe hij bewustwording en beweging in gang zet. Hij doet dat door zijn activistische manier van ondernemen en mensen vanaf het begin af aan te betrekken bij zijn projecten en iniatieven. Zo’n gesprek inspireert en geeft mij nieuwe inzichten. Hierdoor merkte ik dat we allemaal met dezelfde doelen bezig zijn, maar dan binnen je eigen vakgebied.”

Wat is je gouden tip voor andere voedselveranderaars van 2021?

“Geef jezelf, kennissen of vrienden die werken aan een beter voedselsysteem echt op voor Food100. Ik kreeg superveel energie van mijn plek op de Food100-lijst. Daar werd niet alleen ik beter van, maar ook mijn werk en dus de organisatie waarvoor ik werk. Ik voelde mij aangemoedigd om bij EVENT Hotels het verschil te maken op gebied van duurzaamheid. Samen kunnen we grote stappen maken.”

bottom of page