Boerin Kyung Ok Schakel rijdt niet met haar tractor naar Den Haag maar met haar elektrische auto naar Ede
Foodheld van de Food100 brengt diversiteit in het agrarische landschap
Met haar Koreaanse uiterlijk ziet ze er niet direct uit als een Hollandse boerin, maar dat is ze wel. Samen met haar man runt Marrit Kyung Ok Schakel biologische kaasboerderij Buitenverwachting in het Zuid-Hollandse Hoogmade. Ze wil het Nederlandse agrilandschap diverser maken. Dat doet ze niet door met haar tractor naar Den Haag te rijden om te protesteren tegen het landbouwbeleid, maar door – naast haar werk op de boerderij – in haar elektrische Renault Zoe door het land te touren en lezingen te geven over regeneratieve landbouw.
Je kunt Marrit Kyung Ok Schakel ontmoeten op 23 en 24 juni, tijdens de Food Inspiration Days in Ede, waar ze tijdens De Spijsveiling haar verhaal doet en haar biologische kaas laat proeven.
.jpeg)
Biologische boerenkaas voor de horeca
Op de boerderij maken Marrit en Bas biologische kwaliteitskaas, die ze verkopen aan de horeca. Kyung Ok Schakel: “Frankrijk kent een cultuur waarin veel kwaliteitskazen gemaakt worden. Terroir en seizoen zijn daar enorm bepalend voor de smaak van de kaas. Ook in Engeland worden tegenwoordig veel mooie kazen gemaakt. Er zijn allerlei innovatie labs waar mensen samen kaas maken op het hoogste niveau. In Nederland zie je de vraag naar goede speciaalkaas ook toenemen, maar er valt nog veel te winnen. Wij springen in dat gat.”
​
De boerin trok onlangs naar de kaaslabs in Engeland om te leren hoe je de beste biologische kazen kunt maken en daar een experience omheen kunt bouwen op je eigen terrein. “We maken nu zo’n 100 kazen per week. We zijn nog relatief klein en doen alles met z’n tweeën, van het kaasmaken tot het ondernemen en de verkoop. Dat is soms uitdagend, maar meestal heel erg leuk.”
De kazen staan onder andere op het menu bij duurzaam restaurant De Kleinschuur in Gouda en bij Heron in Utrecht, een restaurant met een groene Michelinster.

Kaas als praatstuk
Naast het kaasmaken en het ondernemen op de boerderij trekt Kyung Ok Schakel regelmatig met haar elektrische auto het land in om te vertellen over het reilen en zeilen op een regeneratieve boerderij. Met haar verhaal hoopt ze andere boeren te inspireren. “Onze kazen zijn een praatstuk geworden. Een verlengde van onze filosofie.”
De eiwittransitie is een onderwerp dat regelmatig aan bod komt tijdens dergelijke talks. Want hoe kun je duurzaam werken als je dieren houdt en producten produceert met dierlijke eiwitten? Kyung Ok Schakel: “Wij produceren kaas. Daarvoor hebben we dieren. Daarom hebben we een bepaalde verantwoordelijkheid. Ik ben een grote voorstander van een eetpatroon met minder dierlijke eiwitten, maar ik denk dat het ook goed is voor ons als mens om dierlijke producten te eten. En als we dat doen, dan wel op de beste manier. Wij zijn daarin pionier en zijn daar ook eerlijk over.”
​
Food100 Foodheld
Tijdens het Food100-event in oktober 2024 werd Kyung Ok Schakel uitgeroepen tot Foodheld van het Jaar. Daarmee is ze volgens de jury van de Food100 een inspirerend voorbeeld voor anderen. Marrit: “Ik vond het overweldigend toen ik werd uitgeroepen tot Foodheld. Heel bijzonder, al die aandacht. Het is vooral prettig dat ik daarmee ook het stereotype doorbreek van de Hollandse, mannelijke, witte boer. Food100 geeft me de kans om de diversiteit van boeren in Nederland te laten zien en om meer te vertellen over wat we doen op ons bedrijf. Dat is onwijs gaaf en krachtig!”
​
​
